EU & arbetsrätt 4 1998



Nordisk praxis
Kuusijärvi får föräldrapeng trots allt?

Finskan Anne Kuusijärvi kan komma att få föräldrapenning från Sverige, trots att EG-domstolens förhandsavgörande gick henne emot. Målet fick nämligen en överraskande utgång när kammarrätten i Sundsvall skulle avgöra det i sak, och illustrerar svårigheterna med att tillämpa en förordning som i huvudsak utgår från en familjeförsörjarmodell på de nordiska ländernas socialförsäkringar.

Enligt EG-domstolen hade svenska staten rätt att dra in Kuusijärvis föräldrapenning sedan hon flyttat tillbaka till Finland (se EU & arbetsrätt nr 2/98). Avgörande var att domstolen klassade föräldrapenningen som en familjeförmån, inte en moderskapsförmån som både hon själv och myndigheterna hade utgått från.

Vad som inte hade kommit fram dittills i processen var att Kuusijärvi var gift med en man som arbetade i Sverige – det är ju irrelevant med det synsätt som föräldraförsäkringen bygger på och enligt vilket varje förälder är försäkrad oberoende av den andra. Sedan EG-domstolen klassat den som en familjeförmån enligt förordning 1408/71 är det emellertid relevant , enligt Kuusijärvi, som nu stöder sina anspråk på sin mans rätt att, på grund av arbete i Sverige, få svenska familjeförmåner för sina familjemedlemmar. Kammarrrätten blev övertygad, och tillerkände henne fortsatt föräldrapenning (mål nr 105-1995, dom den 30 september 1998).

Riksförsäkringsverket har överklagat domen. Verket påpekar bl a att syftet med förordningen inte är att ändra medlemsländernas socialförsäkringssystem, och hävdar att det skulle bli fallet om Kuusijärvi skulle ha rätt till föräldrapenning på den grund som hon nu anför. Det skulle nämligen innebära att även personer som aldrig själva bott i Sverige skulle kunna göra anspråk på föräldrapenning, bara deras makar arbetar här. Den rätten har inte ens personer som bor i Sverige, eftersom varje individ enligt svensk lag själv måste uppfylla alla villkor i 4 kap lagen om allmän försäkring för att ha rätt till föräldrapenning, d v s ha vårdnaden om barnet och ha varit inskriven i försäkringskassan minst 180 dagar i följd. För att få inkomstrelaterad föräldrapenning måste man dessutom ha varit försäkrad för en sjukpenning över garantinivån i minst 240 dagar i följd före barnets födelse.

KA


Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör