Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Arbetstillstånd behöver inte återkallas om arbetsgivare avhjälpt brister

Den svenska regeringen har lagt fram ett förslag till ändring i utlänningslagen som gör det möjligt för Migrationsverket att inte återkalla arbetstillstånd om de brister som skulle ligga till grund för ett sådant återkallande har avhjälpts av arbetsgivaren. I dagsläget ger reglerna för återkallande och förlängning av arbetstillstånd ingen möjlighet till bedömning i det enskilda fallet.

Huvudregeln är att personer som inte är medborgare i Sverige behöver, utom i vissa särskilt reglerade situationer, ha arbetstillstånd för att ta anställning i Sverige (2 kap. 7 § UtlL). I 6 kap. 2 § första stycket UtlL anges att arbetstillstånd får ges till en utlänning som erbjudits en anställning om anställningen är möjlig att försörja sig på och om lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Har en person fått arbetstillstånd är det i nästa led skäl för ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som har med stöd av att en person fått arbetstillstånd på grund av en anställning ska återkallas om förutsättningarna för arbetstillståndet av något annat skäl än att anställningen har upphört inte längre är uppfyllda (7 kap. 7 e § UtlL). Om de faktiska anställningsvillkoren är sämre än vad som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen ska återkallelse ske oavsett anledningen till att de är sämre. Återkallas ett uppehållstillstånd och befinner sig utlänningen i Sverige ska det, om inte särskilda skäl talar emot det, samtidigt meddelas ett beslut om avvisning eller utvisning (8 kap. 16 § UtlL). Migrationsverkets beslut att återkalla ett uppehållstillstånd får överklagas till en migrationsdomstol. Det innebär att en person som har uppehållstillstånd knutet till ett arbetstillstånd är beroende av att villkoren för arbetstillståndet, under hela tiden av anställningen, är uppfyllda.

Migrationsöverdomstolen har tolkat villkoren för arbetstillstånd som absoluta och att det inte finns något utrymme för tolkningar i det enskilda fallet. Enligt Migrationsöverdomstolens bedömning finns det alltså ingen möjlighet att ta hänsyn till vilka omständigheter som gjort att villkoren för arbetstillståndet inte varit uppfyllt och/eller om arbetsgivaren avhjälpt de brister som funnits så att villkoren i ett senare skede är uppfyllda. Migrationsöverdomstolen menar vidare att den strikta tillämpning som lagstiftaren ger uttryck för när det gäller om ett tillstånd ska återkallas innebär att ett motsvarande förhållningssätt bör gälla vid prövningen av om ett tillstånd ska förlängas. En förlängningsansökan bör därför inte beviljas om det framkommer att förutsättningarna för arbetstillståndet inte varit uppfyllda under den tidigare tillståndsperioden.

Syftet med dagens regler för arbetstillstånd är enligt regeringen att skydda individer från utnyttjande och motverka lönedumpning och illojal konkurrens mellan näringsidkare. Regeringen anser att det därför är rimligt att huvudregeln även fortsättningsvis är att ett tillstånd ska återkallas när villkoren inte är uppfyllda. Det kan emellertid förekomma situationer när en återkallelse framstår som en väl långtgående konsekvens för såväl arbetskraftsinvandraren som för arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan ha gjort misstag som, särskilt om de rättas till, inte nödvändigtvis innebär ett oskäligt utnyttjande av arbetskraftsinvandraren och som därigenom inte heller kan antas påverka legitimiteten för systemet för arbetskraftsinvandring. Att återkalla tillstånd i sådana fall kan ge orimliga konsekvenser i det enskilda fallet vilket både drabbar individer och legitimiteten för regelverket som sådant. Proportionaliteten behöver därför stärkas. Regeringen menar därför att det bör vara möjligt för Migrationsverket att avstå från att återkalla ett uppehållstillstånd i vissa fall även om villkoren under en period av tillståndstiden inte har varit uppfyllda.

Av det skälet föreslår regeringen att ett nytt stycke infogas i 7 kap 7e § där det framgår att tillstånd inte behöver återkallas om arbetsgivaren avhjälpt bristen utan att Migrationsverket har vidtagit någon åtgärd. Arbetsgivaren kan avhjälpa brister genom att till exempel rätta felaktiga registeruppgifter om giltig frånvaro, teckna en nödvändig försäkring eller genom att retroaktivt betala den lön som arbetskraftsinvandraren skulle ha fått.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 december 2017.

Länk
Prop 2016/17:212

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2017-06-26
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt