Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Utredning förelslår ändringar i LAS

Utredningen för hållbart arbetsliv över tid, har lämnat över sitt slutbetänkande (SOU 2019:5) till det svenska Arbetsmarknadsdepartementet. I denna sista del ges bland annat förslag till lagändringar för att öka skyddet mot förändrade anställningsvillkor i samband med omreglering av sysselsättningsgraden vid arbetsbrist och stärkt anställningsskydd för intermittent anställda.

Syftet med utredningen är enligt uppdraget att skapa ett mer hållbart arbetsliv med minskad risk för ohälsa och arbetslöshet. Regeringen vill också stärka skyddet för arbetstagare, skapa ett tydligare regelverk och öka möjligheten för ett flexibelt arbetsliv. Det första delbetänkandet lämnades (SOU 2018:24) över i mars 2018 och behandlade frågor främst kopplade till arbetstid och arbetsmiljö, medan slutbetänkandet främst behandlar frågor om anställningsskydd.

Vad gäller omreglering av arbetstid vid arbetsbrist föreslår utredningen att ett omplaceringserbjudande som enbart innebär ett lägre arbetstidsmått inte ska ses som skäligt. Arbetstagaren får därmed i en arbetsbristsituation möjlighet att tacka nej till ett omplaceringserbjudande som enbart innebär sänkt arbetstidsmått utan att kunna bli uppsagd som en följd av att ha tackat nej. Enligt förslaget skulle en ny paragraf införas i lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) som klargör att sådana omplaceringserbjudanden inte är skäliga.

Vad gäller intermittent anställda, det vill säga behovsanställda med anställningsaval som löper på kort tid, föreslår utredningen att tiden mellan upprepade korta anställningar
ska räknas som anställningstid vid tillämpning av till exempel 5a § LAS. Paragrafen reglerar under vilka förutsättningar en visstidsanställning går över till en tillsvidareanställning. Tidsberäkningen i paragrafen skulle alltså enligt ändringsförslaget inkludera tiden mellan korta upprepade anställningar.

Utredningen menar att dess förslag och överväganden har analyserats för att inte hindra arbetsmarknadens parter från att bygga vidare på de kollektivavtalslösningar som redan finns och även i övrigt respektera den svenska arbetsmarknadsmodellen. Detta gäller särskilt de principer för den svenska arbetsmarknadsmodellen som utredningen tagit fram i samråd med arbetsmarknadens parter: frihet för arbetsmarknadens parter att skapa avtal utan statlig inblandning, arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet samt betydelsen av en hög anslutningsgrad, både hos arbetsgivare och arbetstagare.

Utredningen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2021.

Länk
SOU 2019:5

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2019-02-01
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt