EU & arbetsrätt 3 2000


 

SVERIGE HINNER INTE MED

Direktiv genomförs inte i tid

Sverige kommer sannolikt inte att hinna genomföra deltidsdirektivet i tid, trots att det fått ett år extra på sig. Fristen går ut den 20 januari 2001.

Direktivet innebär bland annat att deltidsanställda inte får ges sämre villkor än heltidsanställda bara för att de arbetar deltid. Näringsdepartementet har länge försökt övertyga arbetsmarknadens organisationer att genomföra direktivet genom kollektivavtal, men strax före sommaren uppgav departementet att det hade en promemoria med lagförslag på lut om inte parterna var beredda att förhandla. Men någon promemoria finns ännu inte. Skulle det krävas lagstiftning, vilket torde behövas åtminstone som komplement till eventuella kollektivavtal, är det alltså för sent. Det lär knappast räcka att eventuellt diskriminerande regler i gällande avtal avskaffas, antagligen krävs det också att man inför ett övergripande diskrimineringsförbud som vid varje tillfälle garanterar de resultat som direktivet skall leda till.

Det är ett faktum att en hel del svenska kollektivavtal innehåller regler som särbehandlar både deltidsanställda och dem med tidsbegränsade anställningar, särskilt när det gäller pensionsrättigheter. Både arbetsgivare och fackliga organisationer är inne på att de skall förhandlas om, men inom exempelvis den kommunala sektorn startar förhandlingarna först efter nyår. En stötesten blir då om all särbehandling måste avskaffas, eller om den till någon del är motiverad av objektiva skäl. En annan i vilken mån förbättringar för dessa anställda skall räknas av från löneutrymmet.

Det finns fler tecken på att Näringsdepartementet har svårt att hinna med anpassningen till EUs regler just nu. Som svar på kritik från kommissionen mot Sveriges sätt att genomföra direktiv 89/391 om hälsa och säkerhet i arbetet, lovade regeringen i mars att en promemoria med förslag till ändringar av arbetsmiljölagen skulle vara klar i april (se EU & arbetsrätt nr 2/00). Proposition skulle vara klar i oktober. Men då hade inte ens arbetet med promemorian börjat.

Kerstin Ahlberg


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör