EU & arbetsrätt 2 2001


 

Finsk lag om integritetsskydd i arbetslivet antagen

Efter en riksdagsbehandling som dragit ut nästan ett helt år antog Finlands riksdag en lag om integritetsskydd i arbetslivet i slutet av maj. Lagen skall på arbetslivets område genomföra direktivet om personuppgiftsskydd (95/46) och kompletterar personuppgiftslagen.

Den främsta tvistefrågan i riksdagen (och mellan arbetsmarknadens parter) gällde förutsättningarna och principerna för att arbetsgivare skall få använda alkohol- och narkotikatester. Riksdagen lyckades inte heller bilägga frågan. Lösningen blev att man antog allmänna regler om hur drogtester skall gå till, medan arbetsgivarens befogenheter följer av annan lagstiftning. Följden är ett något oklart rättsläge. Riksdagen förutsätter dock att regeringen omedelbart, i samråd med arbetsmarknadsorganisationerna, bereder kompletterande förslag om drogtester.

Förslag till kompletterande lagstiftning skall även utarbetas när det gäller arbetsgivarens rätt att använda teknisk övervakning av arbetstagare och kontroll av e-post. I den nu antagna lagen konstateras endast att arbetsgivaren inte genom sina åtgärder får äventyra sekretessen beträffande arbetstagarnas konfidentiella meddelanden av privat natur i användningen av e-post och datanät.

Vidare innehåller lagen ett absolut förbud mot krav på att arbetstagaren skall delta i genetiska undersökningar före eller under anställningen. I övrigt är den relativt generell och slår fast grundläggande spelregler för person- och lämplighetstester samt hälsoundersökningar. Lagen träder i kraft i oktober.

Niklas Bruun och Anders von Koskull


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör