EU & arbetsrätt 2 2001


 

Fel vägra informera om koncerns struktur

Arbetstagarna har rätt att få ut den information de behöver av arbetsgivaren för att avgöra om de kan kräva att ett europeiskt företagsråd skall inrättas, enligt en dom i EG-domstolen.

För att en företagsgrupp skall vara skyldig att inrätta ett europeiskt företagsråd skall den motsvara definitionen i direktiv 94/45. Förutom att den skall ha minst 1000 anställda varav minst 150 i vart och ett av två medlemsländer, skall ett av företagen kontrollera de andra. Företagen är skyldiga att tillhandahålla uppgifter om antalet arbetstagare.

Företaget bofrost* Josef H Boquoi West GmbH & Co KG tillhörde en koncern med företag i flera stater, men när de anställda begärde upplysningar om hur den var uppbyggd för att förbereda förhandlingar om att inrätta ett europeiskt företagsråd, sade arbetsgivaren nej. Enligt företagsledningen hade inget av företagen i koncernen inflytande över de andra, och som den tolkade direktivet är ett företag inte skyldigt att lämna information om man inte först har fastställt att det är ett kontrollerande företag. Men EG-domstolen höll alltså inte med.

Ett företag som ingår i en grupp är skyldigt att lämna information till interna organ för arbetstagarrepresentation även om det ännu inte är klart att den ledning som arbetstagarna har vänt sig till är ledningen vid det kontrollerande företaget. Företaget måste lämna ut de uppgifter som det har eller kan få tillgång till. Arbetstagarna kan också kräva att få ta del av handlingar som preciserar och förklarar information som är nödvändig för att de skall kunna bedöma om de har rätt att begära att förhandlingar inleds.

Kerstin Ahlberg

 

Mål C-62/99, Betriebsrat der bofrost* Josef H Boquoi West GmbH & Co KG mot bofrost* Josef H Boquoi West GmbH & Co KG, dom den 29 mars 2001


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör