EU & arbetsrätt 2 2001


 

Mångfasetterat om EUs socialpolitik

Jo Shaw (red): Social Law and Policy in an Evolving European Union, Hart Publishing, Oxford 2000, 349 sid, ISBN 1-84113-107-5

I engelskspråkig litteratur finner man numera ofta framställningar med rättsliga analyser av EUs social-politik (social policy). Termen social policy, som bland annat återfinns i rubriken till avdelning XI i EG-fördraget, ges ofta en vidsträckt betydelse och kan omfatta så skilda ämnen som arbetsmarknads- och sysselsättningsfrågor, arbetsrätt, sociala aspekter av reglerna om fri rörlighet, vissa regionalpolitiska åtgärder och åtgärder som syftar till att integ-rera marginaliserade grupper.

Denna antologi, utgiven av professor Jo Shaw, är ett exempel. Den syftar inte till någon systematisk analys eller framställning av området. De olika bidragen analyserar funktionen, innehållet och betydelsen av regler och institutioner på området från skilda utgångspunkter.
Ett par av uppsatserna analyserar relationen mellan EUs socialpolitik och den ekonomiska integrationen. Catherine Barnard tar upp den klassiska frågan om sociala skyddsregler bör ges på internationell nivå eller om detta är en fråga för medlemsstaterna. Simon Deakin och Hannah Reed analyserar de olika betydelser som läggs i begreppet flexibilitet och hur begreppet används i diskussionen om europeisk integration.

En annan grupp uppsatser behandlar interaktionen mellan EUs socialpolitik och regleringen i medlemsstaterna. Här märks bland annat ett bidrag av Niklas Bruun som analyserar de utmaningar som den nordiska modellen för arbetsmarknadsrelationer ställs inför genom den europiska integrationen.

En tredje grupp uppsatser fokuserar på rättsliga implikationer av olika strategier för att lösa skilda sociala problem. Sandra Fredman bidrar med en kritisk betraktelse över EG-domstolens behandling av positiv särbehandling. Erika Szyszczak skriver om sysselsättningsstrategin.

Boken saknar ett sammanhållet tema och påminner i sin uppläggning närmast om en festskrift. Bedömd som en sådan får den ett högt betyg. Den innehåller många intressanta och lärorika bidrag, låt vara att perspektivet i vissa uppsatser är väl ”brittiskt” för att engagera utländska läsare. Till antologins förtjänster hör också att den tydliggör bredden och dynamiken i utvecklingen av EUs sociala dimension.

Jonas Malmberg


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör