EU & arbetsrätt 4 2001


 

Att förstå mänskliga rättigheter

Jeffrey Jowell & Jonathan Cooper (red): Understanding Human Rights Principles, Hart Publishing, Oxford 2001, 201 sid, ISBN 1-84113-169-5

Genom The Human Rights Act 1998 implementerade Storbritannien europakonventionen om mänskliga rättigheter, och ett avsteg gjordes från den skepticism mot kodifierade mänskliga rättigheter som präglat den brittiska historien. Både praktiskt verksamma jurister och akademiker har ägnat mycket möda åt att utröna innebörden av The Human Rights Act. Dessa studier har till stor del rört europakonventionens innehåll.

Ett intressant resultat är boken Understanding Human Rights Principles som behandlar de principer som omgärdar de materiella rättigheterna i lagen. Dessa principer är nödvändiga för förståelsen av mänskliga rättigheter i allmänhet. Bokens kapitel är författade av personer med både praktisk och teoretisk kunskap om mänskliga rättigheter, och utarbetade för att bistå brittiska jurister. Flera inlägg är dock av stort intresse även för andra, då de berör frågeställningar med relevans för alla europakonventionens parter.

Många av europakonventionens rättigheter kan begränsas under vissa förutsättningar. Två kapitel i boken behandlar dessa aspekter. Bland annat måste begränsningarna oftast vara angivna i lag. Det begreppet granskas ingående i bokens första bidrag och i det andra behandlas proportionalitetsprincipen. Varje intrång måste i princip vara proportionerligt mot sitt syfte. Proportionalitetsprincipen studeras i brittisk, EU- och europakonventionskontext.

Den av europakonventionens artiklar som föranleder flest klagomål till Europadomstolen är artikel 6 som rör rätten till domstolsprövning. Denna rätt förutsätter att det förligger en tvist rörande civila rättigheter och skyldigheter eller anklagelse om brott. Begreppet civila rättigheter och skyldigheter har visat sig vara ytterst svårgreppbart. En av orsakerna är Europadomstolens oklara praxis. Begreppet analyseras i bokens tredje kapitel som visar vilket tolkningsspann praxisen tillåter.
Frågan om huruvida europakonventionen ger upphov till några positiva skyldigheter för staten har varit

föremål för debatt, och behandlas i det fjärde kapitlet. Författaren an-ger vilken betydelse det har härvidlag att europakonventionen inte bara syftar till att skydda individen från statliga angrepp på den individuella sfären utan också avser att skydda de enskildas värdighet.

De två avslutande kapitlen är mer inriktade på en brittisk publik. Det ena rör den omstridda frågan om mänskliga rättigheters effekt i relationen mellan privata subjekt och det andra, fri- och rättigheternas roll i det demokratiska samhället.

Boken är stundtals något rörig. Det förtar dock inte värdet av den analys som görs rörande viktiga moment i säkerställandet av europakonventionens rättigheter.

Petra Herzfeld Olsson


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör