EU & arbetsrätt 1 2002


 

Generaladvokat:
Finskt pensionssystem diskriminerar kvinnor

Den pension som finska staten betalar sina anställda är lön i EG-fördragets mening trots att pensionssystemet är lagreglerat, skriver generaladvokaten Siegbert Alber i sitt förslag till dom i ett mål där den finska försäkringsrätten begärt ett förhandsbesked från EG-domstolen. Pensionssystemet faller alltså under tillämpningsområdet för fördragets artikel 141, som förbjuder all lönediskriminering.

Målet rör en kvinna som var anställd i den finska armén, och som inte kunde få pension förrän vid 60 års ålder, medan en man i motsvarande situation kunde få pension upp till tio år tidigare. Detta strider mot likalönsprincipen, hävdar kvinnan.

Finska statens pensionslag utgör en del av det finska arbetspensionssystemet där förmånerna bestäms oberoende av kön. Den allmänna pensionsåldern är 65 år. Det finns dock speciallagstiftning som föreskriver lägre pensionsåldrar inom vissa ämbetsverk, och i det aktuella fallet dessutom skilda avgångsåldrar för kvinnor och män som ingått i äldre regelsystem. I anställningsförhållanden som ingåtts före1995 är avgångsåldern för män – beroende på anställningstid – mellan 50 och 55 år, och för kvinnor 60 år.

Den finska regeringen menar emellertid att denna pension inte är lön utan en sådan förmån som omfattas av direktivet 79/7 om likabehandling av kvinnor och män i fråga om social trygghet. Det tillämpas på lagstadgade socialförsäkringar, och tillåter medlemsstaterna att göra undantag från likabehandlingsprincipen när det gäller pensionsåldern för ålders- och avgångspension.

Generaladvokat Alber anför att domstolen konsekvent har tillämpat ett funktionellt synsätt. Det centrala är om pensionen är relaterad till anställningsförhållandet, medan pensionssystemets struktur inte kan tillmätas betydelse. Pensionen är en förmån som den offentliga arbetsgivaren betalar och den är fullt jämförbar med den pension som en privat arbetsgivare betalar till sina tidigare anställda. Den utgör alltså lön enligt artikel 141 i fördraget.

Generaladvokaten framhåller att det egentligen inte är fråga om statens pensionslag utan om reglerna om olika pensionsåldrar inom försvarsmakten. Olika pensionsåldrar kan utgöra en sådan diskriminerande grund för att avsluta anställningsförhållandet som avses i artikel 5 i likabehandlingsdirektivet (76/207).

Det blir inga enorma summor som finska staten måste punga ut med om domstolen går på generaladvokatens linje. Ca 200 kvinnor berörs, och vissa av dem kommer inte att ha tjänat in full pension om de skulle välja att sluta innan de fyller 60 år. De kan alltså gå tidigare, men får då lägre pension.

I skrivande stund finns generaladvokatens utlåtande tillgängligt på finska, tyska och franska.

Kai Kuusi
specialist på socialrätt

 

Mål nr C-351/00, Pirkko Aulikki Niemi, generaladvokatens yttrande den 21 februari 2002


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör