EU & arbetsrätt 2 2002


 

NYA MÅL

Likalön, likabehandling
C-4/02, Hilde Schönheit mot Stadt Frankfurt am Main
Målet gäller likalönedirektivets tilllämpning på ett lagstadgat system för pension för tjänstemän samt bevisbördedirektivets innebörd.

C-5/02, Siliva Becker mot Land Hessen
Frågorna är i huvudsak desamma som i C-4/02.

C-19/02, Viktor Hlozek mot Roche Diagnostics Gesellschaft mbH
Enligt en social plan i samband med uppsägningar betalas en övergångsersättning till alla kvinnor som fyllt 50 år men till män först om de fyllt 55. Är detta förenligt med likalöneprincipen och likabehandlingsdirektivet?

C-25/02, Katharina Rinke mot Ärztekammer Hamburg, Körperschaft des öffentlichen Rechts
Innebär kravet i direktiven om utbildning till allmänläkare (86/457) och om läkares fria rörlighet (93/16) att vissa delar av utbildningen måste ha genomgåtts på heltid indirekt diskriminering på grund av kön? Om svaret är ja, hur skall normkollisionen lösas? Är förbudet mot indirekt könsdiskriminering en gemenskapsrättslig grundläggande rättighet?

C-77/02, Erika Steinicke mot Bundesanstalt für Arbeit
Innebär det könsdiskriminering eller strider det mot deltidsdirektivet att arbetstagare kan beviljas deltidsarbete på grund av ålder endast om de har arbetat heltid under de närmast föregående fem åren?

Kollektiva uppsägningar
C-32/02, Kommissionen mot Italien
Kommissionen anser att direktivet om kollektiva uppsägningar inte har införlivats korrekt, då den italienska lagen undantar verksamheter som inte har något vinstsyfte.

C-55/02, Kommissionen mot Portugal
Kommissionen anser att direktivet om kollektiva uppsägningar inte har införlivats korrekt, då portugisisk rätt inte omfattar alla de uppsägningar som avses i direktivet.

Fri rörlighet
C-465/01, Kommissionen mot Österrike
Kommissionen anser att Österrike bryter mot fördraget, genom att vägra arbetstagare från andra EG- och EES-stater samt arbetstagare från tredje land rösträtt i s k arbetarkammare och företagsråd.

Brysselkonventionen
C-18/02, Danmarks Rederiförening för DFDS Torline A/S mot Landsorganisationen i Sverige för SEKO Sjöfolk
Arbejdsretten i Danmark vill ha svar på om den är rätt forum för att pröva en tvist om huruvida stridsåtgärder som vidtagits i Sverige mot ett danskt fartyg är lagliga (se EU & arbetsrätt nr 3/01).


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör