EU & arbetsrätt 3 2002


 

Nytt direktiv kräver likabehandling även inom fack och arbetsgivarorganisationer

Sexuella trakasserier och trakasserier som har samband med en persons kön räknas som könsdiskriminering och är därmed förbjudna enligt de ändringar i likabehandlingsdirektivet (76/207) som slutligen antogs den 23 september. Båda begreppen definieras i direktivet. Även begreppen direkt och indirekt diskriminering definieras efter mönster hämtat från den lagstiftning som under senare år skett inom EU på diskrimineringsområdet i övrigt.

Direktivet har också fått ett utvidgat tillämpningsområde. Bland annat förbjuder det uttryckligen könsdiskriminering när det gäller medlemskap och medverkan i en arbetstagar- eller arbetsgivarorganisation eller i andra organisationer vars medlemmar utövar ett visst yrke, inbegripet de förmåner dessa organisationer tillhandahåller.

Andra nyheter är att direktivet nu uttryckligen anger att en mindre förmånlig behandling av en kvinna av skäl som har samband med hennes graviditet eller mammaledighet i den mening som avses i mödraskyddsdirektivet (92/85) är direkt diskriminering. En mammaledig kvinna skall dessutom ha rätt att återgå till sitt arbete eller en motsvarande befattning när ledigheten upphör, med anställningsvillkor som inte är mindre förmånliga än dem hon hade innan ledigheten började. Skulle hennes anställningsvillkor ha förbättrats under den tid hon varit mammaledig skall hon även ha rätt att tillgodogöra sig dessa förbättringar när hon återvänder från ledigheten. Om en medlemsstat ger pappor rätt till särskilda ledighetsförmåner, eller om den ger rätt till ledighet vid adoption, skall både män och kvinnor skyddas från att sägas upp på grund av att de utnyttjar dessa rättigheter. De skall även tillförsäkras rätt att återgå till sitt arbete eller till en liknande befattning med anställningsvillkor som inte är mindre förmånliga och att få tillgodogöra sig de förbättringar av anställningsvillkoren de skulle ha haft rätt till under ledigheten. Någon förutbestämd övre gräns för hur stort skadestånd som kan utgå till följd av en överträdelse mot direktivet får inte finnas.

Tommy Larsson
Direktivet har nr 2002/73 och publicerades i EGT L 269, 5.10.2002, sid 40


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör