EU & arbetsrätt 3 2002


 

Engelskspråkig uppslagsbok om svensk arbetsrätt

European Employment & Industrial Relations Glossary: Sweden. Utgiven av European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, Sweet & Maxwell 2001, 461 sidor, ISBN 0421-78580-2

För allt fler jurister ingår i det vardagliga arbetet att sätta sig in i andra länders rättsregler eller att förklara innehållet i sitt eget lands lagar på andra språk. Detta blir lättare om korrekt och uppdaterad information finns samlad på ett språk som kan hanteras av många människor. För arbetsrättens område finns ett sådant hjälpmedel i ”European Employment & Industrial Relations Glossary” som ges ut av stiftelsen European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions. I dagsläget finns ordböcker om alla EU-länder utom Finland. De flesta banden i serien finns, förutom i tryckt version, även tillgängliga via Internet. På www.eurofound.ie/emire/emire.html kan man gratis hitta information om tolv av länderna.

Nyligen har den svenska upplagan, skriven av professor emeritus Tore Sigeman och professor Reinhold Fahlbeck, publicerats i tryckt version. Boken inleds med en förteckning över såväl äldre som nu gällande lagar. Därefter följer en artikel som framställer grunddragen för svenska arbetsmarknadsrelationer och svensk arbetsrätt. Huvuddelen av boken upptas av uppslagsdelen som inleds med ”AB” – de allmänna bestämmelserna från det kommunala området – och slutar med ”övervakning”. Att tala om verket som en ordbok (glossary) är missvisande. Utgivarna nöjer sig inte med att hitta direkta översättningar till uppslagsorden, utan de flesta orden ges korta och koncisa förklaringar. Boken avslutas med arbetsmarknadsstatistik och en bibliografi.

Redan en stunds bläddrande i boken visar att författarna lyckats väl. Urvalet av uppslagsord förefaller välavvägt, förklaringarna är pålitliga och engelskan ofta elegant. I förordet anges att syftet med serien är att tillhandahålla ett viktigt hjälpmedel för att skapa internationell förståelse för det svårgenomträngliga området arbetsrätt och arbetsmarknadsrelationer. Syftet uppnås utan tvekan.

Jonas Malmberg


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör