EU & arbetsrätt 4 2003


Entreprenörsbyte i storkök är företagsövergång även om förvärvaren vägrar överta personal

Det faktum att den nya entreprenören vägrar att anställa en enda av den tidigare entreprenörens anställda innebär inte att det inte föreligger en övergång av verksamhet i överlåtelsedirektivets mening, när det rör en bransch som storköksbranschen.

Det konstaterar EG-domstolen, som därmed ytterligare preciserar överlåtelsedirektivets tillämpningsområde.

Målet rörde ett sjukhus i Wien som först hade avtal med ett bolag, Sanrest, om ansvaret för matlagningen inom sjukhuset, och därefter slöt ett avtal med ett annat bolag, Sodexho, om utförandet av samma uppgifter.

Å ena sidan använde Sodexho stora delar av de materiella tillgångar som tidigare hade utnyttjats av Sanrest och som ställts till deras förfogande av beställaren, men å andra sidan vägrade den nya entreprenören att överta någon av de anställda från den första entreprenören. Frågan var om det skett en övergång av verksamhet enligt överlåtelsedirektivet (77/187) från Sanrest till Sodexho.

EG-domstolen uttalade att i en bransch som storköksbranschen, där verksamheten huvudsakligen är baserad på utrustning, är direktivet tillämpligt om den nya entreprenören använder stora delar av de materiella tillgångar som dessförinnan nyttjades av den första entreprenören och som ställts till deras förfogande av beställaren, och att detta gäller även om den nya entreprenören inte vill överta de anställda från den första entreprenören.

I det aktuella målet tillkom för övrigt att Sodexho även övertagit huvuddelen av föregångarens kunder, eftersom dessa saknade valmöjligheter.
EG-domstolens bedömning ligger nära den som den svenska Arbetsdomstolen gjorde i domen 2002 nr 63.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör