EU & arbetsrätt 2 2005


 

Kommissionen vill ha regler om gränsöverskridande förhandlingar

För att ge arbetsmarknadens parter större utrymme att agera över nationsgränserna kommer Europeiska kommissionen att föreslå regler som skall göra det möjligt för parterna ”att formalisera karaktären på och resultaten av de gränsöverskridande kollektivförhandlingarna”.

Så skriver kommissionen i den ”socialpolitiska dagordning” för de närmaste fem åren som den antog för en tid sedan. Även om kommissionen formulerar sig på sitt vanliga kringgående sätt, låter det alltså som om den vill skapa något slags rättslig ram – ordet regler nämns uttryckligen – kring gränsöverskridande avtalsförhandlingar och kollektivavtal.

I handlingsplanen sägs också att det förslag om skydd för arbetstagares personuppgifter som har varit på tapeten i flera år (se EU & arbetsrätt nr 4/2002) skall läggas fram under 2005. Andra jämförelsevis konkreta planer är att direktiven om företagsöverlåtelser och om kollektiva uppsägningar skall uppdateras och de olika bestämmelserna om information och samråd i olika direktiv skall konsolideras.

Kommissionen har också för avsikt att anta en grönbok om arbetsrättens utveckling, med syftet att stimulera en diskussion som i sin tur kan leda till förslag ”för att modernisera och förenkla de nuvarande bestämmelserna”.

Det samlade intrycket är att den nya kommissionen inte alls har samma ambitioner på det arbetsrättsliga planet som den förra och att den vill överlåta det mesta på arbetsmarknadens parter.

Det märks också i andra sammanhang. Strax innan den gamla kommissionen avgick samrådde den med Euroepiska fackliga samorganisationen, EFS, och arbetsgivarorganisationerna Unice och Ceep om en eventuell revidering av direktivet om europeiska företagsråd. EFS svarade att en översyn av direktivet var mycket angelägen. I mars i år kom den nya kommissionen med ett meddelande om strukturomvandling och sysselsättning vilket också, angavs det, utgjorde det andra samrådet med arbetsmarknadens parter om översynen av direktivet om europeiska företagsråd. I själva verket är ”samrådet” en enda lång uppmaning till parterna att utveckla riktlinjer och främja goda exempel på hur man kan hantera strukturomvandlingen i företagen. Kommissionen har uppenbarligen inga planer på att föreslå en översyn av direktivet.


KOM (2005) 33 Den socialpolitiska dagordningen
KOM (2005) 120 Att förutse omstruktureringar och ge stöd i samband med dem i syfte att utveckla sysselsättningen


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör