EU & arbetsrätt 3 2005


 

Skattelättnad på avgångsvederlag var ”arbetsvillkor”

Det måste vara lika lätt för kvinnor och män i samma ålder att kvalificera sig för en skattelättnad på ett avgångsvederlag. Annars strider det mot likabehandlingsdirektivet, konstaterar EG-domstolen i en dom.

Enligt en italiensk lagregel hade kvinnliga arbetstagare som fyllt 50 rätt att gå i förtidspension om de arbetade vid ett krisdrabbat företag. Män hade rätt till förtidspension först när de fyllt 55. Som förtidspensionärer särbehandlades de jämfört med andra arbetstagare på så sätt att de bara behövde betala hälften så mycket skatt på de avgångsvederlag som arbetsgivaren betalade för att de sagt upp sig frivilligt.
Paolo Vergani, som hade fyllt 50 men inte 55, sade upp sig från ett krisdrabbat företag. När han fick betala högre skatt på sitt avgångsvederlag än jämngamla kvinnliga kollegor i samma situation, väckte han talan om könsdiskriminering.

EG-domstolen förklarar i domen att den italienska regeln är könsdiskriminerande, då den medför att kvinnor och män kvalificerar sig för en skattelättnad vid olika ålder. Regeln strider inte mot likalöneprincipen i EG-fördragets artikel 141 eftersom begreppet ”lön” endast omfattar förmåner som arbetstagaren får av arbetsgivaren. Däremot strider den mot likabehandlingsdirektivet (76/207) som förbjuder könsdiskriminering i fråga om arbetsvillkor, inklusive villkor för en anställnings upphörande. En skatteförmån som beviljas för att uppmuntra till frivillig uppsägning är ett sådant villkor. EG-domstolen ger alltså begreppet arbetsvillkor en vidsträckt tolkning.

Det kan tilläggas att direktiv 79/7 om likabehandling av kvinnor och män i fråga om social trygghet inte ansågs tillämpligt i målet. Det direktivet omfattar lagstadgade system för skydd vid bland annat ålderdom och arbetslöshet. Dess diskrimineringsförbud har ett undantag som innebär att medlemsstaterna inte behöver tillämpa direktivet vid fastställande av den ålder då ålders- och avgångspension beviljas eller konsekvenserna av detta för andra förmåner inom det sociala trygghetssystemet. Men, säger EG-domstolen, den italienska skattelättnaden är inte en social trygghetsförmån. Den omfattas därför inte heller av direktiv 79/7 med dess undantagsregel.


Mål nr C- 207/04, Paolo Vergani mot Agenzia delle Entrate, Ufficio di Arona, dom den 21 juli 2005


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör