EU & arbetsrätt 4 2007


 

Skärskådande anslag bäddar för realitetsanpassad diskussion

Olivier de Schutter (red): Transnational Corporations and Human Rights, Studies in International Law, Hart publishing, Oxford and Portland, Oregon 2006, ISBN 978-1-84113-653-0  

Att ge de mänskliga rättigheterna ökat genomslag är en ambition som i ord delas av de flesta. När det kommer till handling finns det i många länder mycket kvar att önska. Då stater inte lyckas uppfylla sina åtaganden aktualiseras frågan om det är rimligt att utkräva ansvar av andra aktörer.

Professor de Schutter har, som redaktör för boken Transnational Corporations and Human Rights, bidragit med en intressant samling uppsatser författade av unga praktiker och forskare. Multinationella företags inflytande över världsekonomin och enskilda länder är omfattande. De har stora möjligheter att påverka arbetstagares rättigheter och omgivningen på den plats där de verkar. Initiativ till frivilliga åtaganden har tagits inom OECD, ILO och FN ? men många efterfrågar mer kraftfulla verktyg. Frågan om hur detta ska gå till är emellertid svårtknäckt.

I bokens enskilda bidrag skärskådar författarna olika metoder som lanserats i syfte att ställa företag till svars för kränkningar av mänskliga rättigheter. Wilson pekar på svagheterna i den gällande internationella rätten. Suda, Nam och Piquer analyserar möjligheten att utnyttja handel och investeringar för att få till stånd förändring. McLeay och Price pekar på den begränsade roll olika uppförandekoder spelar. Andra analyserar möjligheten att med befintliga internationella verktyg utkräva ansvar av multinationella företag och till sist diskuteras möjliga motiv som kan trigga företagens sociala ansvarstagande. de Schutter inleder själv med en historisk exposé och sammanfattande analys utgående från uppsatserna. Bidraget är av stort värde för den som snabbt vill sätta sig in i frågeställningen och dess kärnpunkter. de Shutters centrala budskap är att stater fortsatt ska bära ansvaret för att aktörer som lyder under deras jurisdiktion inte kränker mänskliga rättigheter ? den vägen måste utforskas vidare. Internationella initiativ som riktar sig direkt till företag kan bara ses som komplement till statsansvaret och aldrig som ersättning.

Boken kan varmt rekommenderas. Dess skärskådande anslag bäddar för en realitetsanpassad fortsatt diskussion. Framöver blir det inte minst mycket intressant att ta del av den slutrapport som FN:s expert i ämnet ska presentera vid årsskiftet.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör