EU & arbetsrätt 4 2008


 

Parlamentet förespråkar revision av utstationeringsdirektivet

Det finns både kryphål och inkonsekvenser i den nuvarande gemenskapslagstiftningen som kan ha öppnat för tolkningar av utstationeringsdirektivet som inte avsågs när gemenskapens lagstiftare försökte skapa en god jämvikt mellan friheten att tillhandahålla tjänster och skyddet för arbetstagarnas rättigheter. Det skriver Europaparlamentet i en resolution med anledning av EG- domstolens domar i målen Laval, Viking Line och Rüffert. Slutsatsen är att man bör överväga att se över utstationeringsdirektivet (96/71)

Parlamentet menar att domstolen i praktiken har placerat grundläggande rättigheter, som rätten att förhandla och ingå kollektivavtal och rätten att vidta stridsåtgärder, i en underordnad position i förhållande till de ekonomiska friheter som fördraget garanterar, och att detta måste rättas till. EG-domstolen har inte beaktat att dessa rättigheter enligt ILO:s konventioner får begränsas endast med hänsyn till hälsa, allmän ordning och liknande. 

Att även många länders regeringar - liksom Europeiska kommissionen - är bekymrade över konsekvenserna av det senaste årets praxis från domstolen stod klart vid ett "forum" som kommissionen arrangerade i oktober. Företrädare för kommissionen, som är den enda av EU:s institutioner som har behörighet att ta initiativ till ny lagstiftning, undvek konsekvent att uttala sig om vad den kommer att göra, men betonade vikten av att medlemsstaterna själva löser eventuella problem med effekterna av domarna. Sannolikheten för att dessa ska föreslå en översyn av direktivet förefaller också liten. Då är det stor risk att det blir ännu sämre, menade fl era regeringsföreträdare vid forumet.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör