EU & arbetsrätt 4 2008


 

Allmän princip om åldersdiskriminering gäller bara på EU-reglerade områden

Liksom andra gemenskapsrättsliga principer kan den gemenskapsrättsliga princip som förbjuder åldersdiskriminering enbart åberopas på områden som är reglerade av EU, och i detta mål var det inte så vid den tidpunkt då de relevanta omständigheterna inträffade. Det konstaterar EG- domstolen i målet Bartsch. 

Det allmänna likabehandlingsdirektivet (2000/78) förbjuder bland annat åldersdiskriminering. Medlemsstaterna kunde få extra tid på sig för att genomföra bestämmelserna om diskriminering på grund av ålder och funktionshinder, och i Tyskland skulle dessa vara genomförda senast den 2 december 2006.

Målet i EG-domstolen rörde en yrkesbaserad pensionsordning som innebar att efterlevande makar som var mer än femton år yngre än den avlidne arbetstagaren inte fick någon pension. Birgit Bartsch var gift med en 21 år äldre man som dog 2004. De avgörande omständigheterna i målet inträffade alltså efter att direktivet antagits men innan förbudet mot åldersdiskriminering skulle vara genomfört i Tyskland, och inte heller var det.

I Mangold-målet (C-144/04) antog EG-domstolen att förbudet mot åldersdiskriminering är en allmän gemenskapsrättslig princip. EU-rättens allmänna principer kan enligt tidigare praxis endast åberopas på områden som är reglerade av EU. Och problemet i Bartsch-målet var inte om en pensionsordning som den aktuella stred mot direktivet, som Tyskland vid tidpunkten för omständigheterna i målet ännu inte var skyldigt att genomföra, utan om Birgit Bartschs situation kunde anses vara reglerad i gemenskapsrätten, så att hon kunde åberopa förbudet mot åldersdiskriminering som en allmän gemenskapsrättslig princip.

Domstolen fastslog i överensstämmelse med tidigare praxis att gemenskapsrätten inte innehåller något förbud mot åldersdiskriminering vars iakttagande medlemsstaternas domstolar ska säkra om inte den eventuellt diskriminerande behandlingen har någon anknytning till gemenskapsrätten. Den slog också fast att någon sådan anknytning inte uppkommer vare sig genom EG-fördragets artikel 13 (som ger EG kompetens att vidta åtgärder för att bekämpa bl.a. åldersdiskriminering) eller - under sådana omständigheter som i det aktuella målet - genom direktiv 2000/78 redan innan genomförandefristen hade löpt ut. Domstolen framhöll (i stycke 24) att Bartschmålet skilde sig från Mangold-målet. De nationella bestämmelserna i Mangold-målet gällde åtgärder för att genomföra ett gemenskapsdirektiv, nämligen direktivet om visstidsarbete. De bestämmelserna omfattades med andra ord av gemenskapsrätten 

Bartsch-domen bekräftar alltså tidigare praxis, enligt vilken allmänna EU-rättsliga principer enbart kan göras gällande på EU- reglerade områden och slår fast att ett direktiv inte gör ett område EU-reglerat förrän implementeringsfristen har löpt ut.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör