EU & arbetsrätt 3/4 2009


 

Finsk flygvärdinna får sänkt lön om generaladvokaten får som han vill

EU-domstolens generaladvokat håller inte med fl ygvärdinnan Sanna Maria Parviainen om att hon har rätt till lika hög lön som hon fick som purser, när hon tillfälligt omplacerades till marktjänst på grund av graviditet (se EU & arbetsrätt 1/2009 sid 3).

Som purser i kabintjänst hade hon en rad tillägg, och när hon började arbeta på marken minskade hennes lön med 33 procent. Enligt Parviainen strider detta mot artikel 11.1 i mödraskyddsdirektivet (92/85) som säger att medlemsstaterna ska säkerställa "de rättigheter som följer av anställningsavtalet, även i fråga om bibehållen lön eller rätt till skälig ersättning" för arbetstagare i hennes situation. Det betyder att Finnair inte har rätt att sänka hennes lön över huvud taget, menar hon.

Men generaladvokaten har alltså en annan uppfattning i sitt förslag till dom. Vad artikeln säger, menar han, är att en kvinna som omplaceras på grund av graviditet har rätt att behålla en "skälig" lön och att medlemsstaterna har ett utrymme för skönsmässig bedömning när de avgör vad detta betyder. Utrymmet är dock inte obegränsat, utan måste respektera likalönsprincipen.

Lönen får inte bli lägre än den kvinnan skulle ha fått om hon förflyttats av hälsoskäl, och den ska i vart fall motsvara vad arbetstagare med identisk eller motsvarande tjänst har. Medlemsstaterna är inte heller fria att välja vilka lönekomponenter som ska ingå när de bedömer vilken lön det är skäligt att kvinnan får behålla. Här vill generaladvokaten göra skillnad mellan olika slag av lönetillägg. Tillägg som hör ihop med arbetstagarens yrkesmässiga status, t.ex. ålder, yrkesmässiga kvalifi kationer och i detta fall tjänsten som purser, bör hon få behålla. Lönetillägg som främst syftar till att kompensera arbetstagaren för de särskilda villkor och olägenheter som den tidigare tjänsten innebar (här t.ex. tillägg för nattarbete, långdistansfl ygningar och flygningar som innebär tidsskillnad) behöver däremot inte beaktas vid bedömningen av vad som är skälig lön.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör