EU & arbetsrätt 2 2012


 

Två regeringspartier reserverade sig när bemanningsdirektivet genomfördes i Norge

Efter flera års häftig debatt antog Stortinget den 12 juni lagändringar som genomför direktivet om arbete i bemanningsföretag (2008/104) i norsk rätt. Två av regeringspartierna hade reserverat sig mot att direktivet över huvud taget skulle tas in i EES-avtalet.

Oenigheten har särskilt rört frågan om Norge kan behålla dagens lagfästa begränsningar för att använda inhyrd arbetskraft om direktivet införlivas i EES-avtalet. För regeringen har detta varit viktigt. Fasta anställningar är den klara huvudregeln i norsk rätt, och reglerna om inhyrning av arbetskraft ska bl.a. förhindra att restriktionerna kring tidsbegränsade anställningar kringgås. Inhyrning och tidsbegränsad anställning betraktas som alternativ som måste ske på samma villkor. Enligt regeringens proposition är det därför en uttrycklig förutsättning för att införliva direktivet i norsk rätt att dagens villkor för in- och uthyrning av arbetskraft kan behållas.

Arbetsmiljölagen får nu regler om likabehandling mellan arbetstagare som hyrs in från bemanningsföretag (vikarbyråer) och inhyrarens anställda när det gäller arbetstidens längd och förläggning, raster/ viloperioder, semester och lediga dagar samt lön och ersättning för kostnader. Inhyrda arbetstagare ska dessutom ha tillgång till gemensamma förmåner och inrättningar hos inhyraren, som också blir skyldig att informera dessa om lediga tjänster i verksamheten på samma sätt som sina egna anställda.

Reglerna ska även omfatta arbetstagare som är uthyrda av bemanningsföretag från andra länder. Detta är som bekant möjligt enligt utstationeringsdirektivet (96/71).

En rad nya bestämmelser ska säkra att reglerna om likabehandling efterlevs. Inhyraren måste t.ex. ge bemanningsföretaget nödvändiga upplysningar så att detta kan uppfylla kravet på likabehandling av arbetstagaren. Bemanningsföretaget måste i sin tur ge motsvarande upplysningar till arbetstagaren, så att denne kan kontrollera att kravet är uppfyllt. Bemanningsföretaget ska dessutom på begäran upplysa användarföretaget om vilka villkor de inhyrda arbetstagarna har. Det är särskilt aktuellt när de förtroendevalda hos inhyraren använder den nya rätten till insyn i den inhyrda arbetstagarens löne- och anställningsvillkor.

Sist men inte minst har det inhyrande företaget solidariskt ansvar för bemanningsföretagets förpliktelser mot arbetstagaren när det gäller lön, semesterersättning och eventuell annan ersättning enligt kravet på likabehandling. Direktivet tillåter undantag från likabehandlingsprincipen genom kollektivavtal (tariffavtale). Att införa en sådan undantagsmöjlighet ansågs inte nödvändigt nu, men den kan komma att införas senare om det behövs.

 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör