EU & arbetsrätt 3 2012


 

NYA MÅL

Här beskrivs ytterst koncentrerat vad de senast inkomna målen i EU-domstolen handlar om. De fullständiga frågorna från nationella domstolar i mål om förhandsavgöranden och kommissionens yrkanden i mål om fördragsbrott kan man ta del av genom att klicka på målnumren i notiserna nedanför.

Information och samråd
C-176/12 Association de médiation sociale mot Union locale des syndicats CGT, Hichem Laboubi, Union départementale CGT des Bouchesdu- Rhône, Confédération générale du travail (CGT)
Är det förenligt med EU:s stadga om grundläggande rättigheter och med direktivet om information och samråd (2002/14) att arbetstagare med vissa typer av anställningsavtal ska undantas när man beräknar ett företags personalstyrka, bl.a. för att avgöra om den är tillräckligt stor för att organ som företräder arbetstagarna ska inrättas?

Mödraskydd
C-167/12 C.D. mot S.T.
Har en kvinna som får barn genom en surrogatmoder rätt till mammaledighet enligt direktivet om hälsa och säkerhet för gravida, nyförlösta och ammande mödrar (92/85)? Strider det mot förbudet mot könsdiskriminering i direktiv 2006/54 att en kvinna som får barn genom en surrogatmoder nekas mammaledighet eller utsätts för mindre förmånlig behandling på grund av sin anknytning till surrogatmodern?

Grundläggande rättigheter
C-264/12 Sindicato Nacional dos Profi ssionais de Seguros e Afi ns mot Fidelidade Mundial — Companhia de Seguros, S.A.
Är det förenligt med rätten till värdiga arbetsförhållanden enligt artikel 31.1 i EU:s stadga om grundläggande rättigheter att sänka lönerna för anställda inom den offentliga sektorn på det sätt som Portugal gjort genom lagen om statsbudgeten för 2012? Strider det mot den kollektiva förhandlingsrätten när lagen föreskriver att man inte får göra undantag från bestämmelserna om lönesänkningar genom kollektivavtal?

Diskriminering på grund av sexuell läggning
C-267/12 Frédéric Hay mot Crédit agricole mutuel de Charente-Maritime et des Deux-Sèvres
Ska det allmänna likabehandlingsdirektivet (2000/78) tolkas så att den nationella lagstiftarens val att enbart låta olikkönade par ingå äktenskap kan vara ett berättigat mål som rättfärdigar den indirekta diskriminering som följer av att ett kollektivavtal som tillerkänner arbetstagare som ingår äktenskap en viss förmån med nödvändighet utesluter samkönade par som ingår registrerat partnerskap från samma förmån?

Likabehandling
C-178/12 Rafaela Rivas Montes mot Instituto Municipal de Deportes de Córdoba (IMDECO)
Är det förenligt med den gemenskapsrättsliga likabehandlingsprincipen att ett offentligt organ vid beräkningen av hur stort lönetilllägg som dess anställda har rätt till endast fäster avseende vid om det rättsliga förhållandet mellan dem har uppstått genom tjänstemannautnämning eller genom ett civilrättsligt anställningsavtal, så att de förstnämnda tillgodoräknas allt tidigare arbete inom någon del av den offentliga förvaltningen, medan de senare endast tillgodoräknas arbete inom just detta offentliga organ?

Semester
C-194/12 Concepción Maestre García mot Centros Comerciales CARREFOUR S.A.
Är nationella regler som innebär att arbetstagaren måste acceptera att semestern läggs ut under tid då han eller hon är tillfälligt arbetsoförmögen förenliga med arbetstidsdirektivet?

Lönegaranti
C-247/12 Meliha Veli Mustafa mot Direktor na fond ”Garantirani vzemania na rabotnitsite i sluzhitelnite” kam Natsionalnia osiguritelen institut
Innebär artikel 2.1 i insolvensdirektivet (80/987) att medlemsstaterna måste garantera arbetstagarnas fordringar under hela insolvensförfarandet fram till och med insolvensbeslutet och inte enbart vid den tidpunkt då förfarandet inleds?

Tidsbegränsad anställning
C-290/12 Oreste Della Rocca mot Poste Italiane SpA
Innebär punkt 36 i EU-domstolens beslut i mål C-386/09, Briot, att visstidsdirektivet (1999/70) även omfattar ett tidsbegränsat anställningsförhållande mellan en arbetstagare som hyrs ut av ett bemanningsföretag och bemanningsföretaget eller mellan denne arbetstagare och kundföretaget? Kan en bestämmelse enligt vilken ett anställningsavtal med ett bemanningsföretag kan tidsbegränsas på grundval av allmänna hänsyn som inte har med det enskilda anställningsförhållandet att göra innebära ett kringgående av visstidsdirektivet?


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör