EU & arbetsrätt 4 2012


 

Nu får även Sverige regler om anmälningsskyldighet och kontaktperson vid utstationering

Till sist ska nu även Sverige få lagregler om anmälningsskyldighet och kontaktperson för utländska företag som utstationerar arbetstagare i landet. En lagrådsremiss, dvs. ett utkast till proposition, överlämnades av regeringen den 13 december och lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2013.

Anmälningsskyldigheten ska gälla för arbetsgivare som utstationerar arbetstagare till Sverige i mer än fem dagar, och anmälan ska göras till Arbetsmiljöverket, som också ska ha tillsyn över att reglerna efterlevs. Vilka uppgifter som arbetsgivaren ska lämna framgår inte av lagrådsremissen, och inte heller hur anmälan ska se ut. Detta ska bestämmas i föreskrifter som regeringen eller (gissningsvis) Arbetsmiljöverket ska utfärda.

Klart är dock att arbetsgivaren måste anmäla vem som är företagets kontaktperson under utstationeringen. Kontaktpersonen ska vara behörig att ta emot delgivningar från myndigheter och förhandlingsframställningar från de fackliga organisationerna för arbetsgivarens räkning, men behöver inte vara behörig att förhandla och ingå kollektivavtal som de stora fackliga centralorganisationerna konsekvent har krävt (se t.ex. EU & arbetsrätt nr 2/2011 s. 4). Reglerna i utstationeringslagen kommer ändå att fungera i praktiken, förklarar regeringen, som konstaterar att EU-kommissionen sannolikt skulle invända mot ett krav på en förhandlingsbehörig representant. Kontaktpersonen ska anses ha den behörighet som lagen förutsätter redan i och med att han eller hon anmäls till Arbetsmiljöverket. Någon särskild fullmakt eller liknande behövs alltså inte.

Kontaktpersonen ska också kunna tillhandahålla sådana handlingar som visar att arbetsgivaren uppfyller kraven i utstationeringslagen, både för tillsynsmyndigheten och de fackliga organisationerna. Det fi nns dock inget krav på att handlingarna ska fi nnas på plats i Sverige. Det räcker att kontaktpersonen kan ordna fram dem på begäran.

 Om en arbetsgivare inte har anmält utstationeringen eller utsett någon kontaktperson ska Arbetsmiljöverket på ett enkelt sätt kunna ta ut en sanktionsavgift på lägst 1000 kr och högst 100 000 kr. Verket ska också med hot om vite kunna förelägga arbetsgivaren att vidta rättelse..


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör