EU & arbetsrätt 2 2013


Har den äran, Ruth!

EU & arbetsrätt brukar inte publicera födelsedagshyllningar, men för en person gör vi ett undantag: Ruth Nielsen, professor vid Handelshøjskolen i Köpenhamn. Hon är inte bara en av EU & arbetsrätts ”founding mothers”, mer än någon annan i de nordiska länderna har hon varit en pionjär på EU-arbetsrättens område. När hon fyllde 67 år den 7 juni presenterades hon med en liber amicarum et amicorum, mig veterligen första gången som titeln på en vänbok har återspeglat det faktum att vänner kan vara av båda könen, och i sig en erinran om Ruths insatser inom diskrimineringsrätten, som högst påtagligt har bidragit till att flytta fram kvinnors positioner.

Första gången jag själv mötte Ruth var 1988, då den svenska regeringen hade börjat tala om att Sverige måste ”närma sig EG”. Jag var chefredaktör för tidningen Lag & Avtal och tyckte att våra läsare borde få veta vad ett sådant närmande skulle kunna betyda för svensk arbetsrätt. Det fanns en utbredd föreställning om att det skulle innebära en allmän nedmontering av alla skyddsregler – men vem visste något? På de svenska universitetens juridiska institutioner fanns det ingen som ansåg sig kunna tillräckligt. Men Niklas Bruun i Helsingfors fann på råd: Ring Ruth Nielsen! Resultatet blev en lång intervju med följande budskap: De svenska arbetsrättslagarna skulle stå sig – politiker ute i Europa ville i själva verket införa mer av sådana regler som Sverige hade – utom diskrimineringsrätten som skulle skärpas, och avtalsfriheten för arbetsmarknadens parter skulle bli mer inskränkt med hänvisning till fördragets regler om fri rörlighet.

Året därpå publicerade Ruth så EF-arbejdsret, den första boken i ämnet i Norden. Senast då stod det klart för alla oss kusiner från landet att Ruth var experten framför andra.

När också Finland, Island, Norge och Sverige några år senare hade ”närmat sig” EG:s efterföljare EU stod det klart att de nordiska länderna hade gemensamma intressen att bevaka. Följaktligen tog Ruth Nielsen och Niklas Bruun, som då delade sin tid mellan Hanken i Helsingfors och det svenska Arbetslivsinstitutet, 1996 initiativ till ett avtal om EU-rättsligt forskningssamarbete mellan de tre institutionerna. Därmed inleddes ett samarbete som fortfarande består och som idag omfattar tio forskningsinstitutioner i Norden. Den mest påtagliga frukten av detta samarbete är det nyhetsbrev som du just läser och vars tillskyndare och flitiga medarbetare Ruth har varit i sexton år, på det sjuttonde. Det var också Ruth som fick idén om att utvidga verksamheten med en mötesplats på webben där forskare och praktiker kunde publicera sig. Så föddes Arbetsrättsportalen (http://arbetsratt.juridicum.su.se/).

Även om hon nu fyllt 67 är det inte aktuellt att gå i pension, har Ruth Nielsen meddelat. Det är tur för oss andra. Vi är glada att få fortsätta samarbetet.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör