EU & arbetsrätt 3 2013


EFS klagar hos EU:s ombudsman över uteblivet svar från kommissionen

Europeiska kommissionen förhalar svaret på Europaparlamentets krav på ny lagstiftning om omstrukturering av företag och bryter därmed mot fördragets andemening och lydelse, anser Europeiska fackliga samorganisationen, EFS, som anmält saken till Europeiska ombudsmannen.

I mer än tio år har arbetsmarknadens parter på EU-nivå diskuterat den här typen av regler. EFS har krävt EU-regler kring omstrukturering, men arbetsgivarna har varit emot och kommissionen har inte lagt fram några förslag. Det var bakgrunden till att EU-parlamentet i januari i år antog en resolution med krav om lagstiftning
( se EU & arbetsrätt nr 2/2013 s. 5). Parlamentets initiativ gällde kompetensutveckling (”employability”) och insyn i arbetsgivarens omstruktureringsprocess för de anställda. I och med en ny fördragsbestämmelse (artikel 225) blev kommissionen då skyldig att inom tre månader gå parlamentet till mötes, eller förklara varför den avstår. Tiden har nu gått, utan att något hänt.

Kommissionen har antytt att den planerar en så kallad kommunikation med goda exempel, men facket menar att det krävs ett EU-rättsligt instrument, dvs. antingen en rekommendation, ett direktiv eller en förordning.

Europeiska ombudsmannen är en oberoende och opartisk instans som prövar klagomål mot EU:s administration och kan konstatera regelöverträdelser eller administrativa oegentligheter och onödiga förseningar. Fackets anmälan innebär i förlängningen att parternas dragkamp fortsätter hos den Europeiska ombudsmannen.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör