EU & arbetsrätt 1 2015


Tjänsteman med rätt till folkpension får särbehandlas

Det är inte oförenligt med det allmänna likabehandlingsdirektivets (2000/78) förbud mot åldersdiskriminering att neka en tjänsteman avgångsvederlag då vederbörande har rätt att få ut folkpension. Det har EU-domstolen slagit fast i ännu ett av de många mål som har följt efter domstolens avgörande i det danska Ole Andersen-målet (499/08) (se EU & arbetsrätt 4/2010 s. 2). I det målet kom domstolen tvärtom fram till att det stred mot direktivet att inte ge Andersen avgångsvederlag.

Den här gången blev utgången alltså annorlunda. Enligt domstolen skiljer sig de båda målen åt på så sätt att rätten till folkpension inträder först när arbetstagaren har fyllt 65 år, medan rätten till ålderspension från arbetsgivaren, som Ole Andersen-målet rörde, inträder redan från 60 års ålder. Det nya målet skiljer sig dessutom från målet Toftgaard (C-546/11) genom att arbetstagaren bara gick miste om en engångsersättning på högst tre månadslöner, medan Erik Toftgaard kunde ha fått lön i ytterligare tre år om han inte hade haft rätt till folkpension. Att tjänstemannen i det nya målet gärna ville fortsätta yrkesarbeta – liksom de i båda de tidigare målen – var inte avgörande.

Den nya domen får ingen betydelse för uppsägningar efter den 1 februari 2015, då en ny bestämmelse i lagen om privatanställda tjänstemän (funktionærloven) trädde i kraft. Nu har tjänstemän med minst tolv månaders anställning rätt till ett avgångsvederlag på upp till tre månadslöner, även om de har rätt till folkpension eller ålderspension från arbetsgivaren.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör