EU & arbetsrätt 1 2015


 

I bokhandeln

Viktigt bidrag till diskussionen om balansen mellan ekonomiska och sociala intressen

Niklas Bruun, Klaus Lörcher och Isabelle Schömann (red), The Economic and Financial Crisis and Collective Labour Law in Europe.Hart Publishing 2014, 372 s.

Denna antologi behandlar hur den pågående ekonomiska och finansiella krisen har påverkat den kollektiva arbetsrätten. Den har tillkommit inom ramen för arbetet i the Transnational Trade Union Rights Expert Network. Ett antal välkända jurister medverkar. Med EU-rätten, relevanta ILO-konventioner, Europarådets sociala stadga och den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna som bakgrund, analyseras hur den ekonomiska krisen påverkat de grundläggande rättigheter dessa regelverk ska skydda.

Författarna är genomgående kritiska till hur den ekonomiska krisen hanterats och hur av-vägningen mellan EU:s sociala och ekonomiska mål utvecklats. Flera av dem ser de senaste årens utveckling som en tillbakagång för arbetsrätten.

Bokens första del behandlar EU:s reaktioner på den ekonomiska krisen bl.a. i form av för-ändringar i regelverket, den s.k. trojkans roll och olika instrument för nationella krisåtgärder och strukturella reformer. En av författarna, Simon Deakin, diskuterar alternativ till de åtstramningsåtgärder som vidtagits och anser att man bl.a. bör överväga ytterligare harmonisering av medlemsstaternas arbetsrätt.

Bokens andra del har rubriken ”Kollektiva förhandlingar och fackliga rättigheter i fara”. Här diskuteras hur fackföreningarnas roll i medlemsländerna förändrats, särskilt utifrån rätten till stridsåtgärder och förhandlingsväsendets decentralisering.

I bokens tredje del undersöks rättsliga vägar i europeisk och internationell rätt för att återställa den kollektiva arbetsrättens roll för skyddet av arbetstagarna. Niklas Bruun konstaterar att det i krisens spår skett en kraftig decentralisering av förhandlingar och kollektivavtalsslutande i flertalet europeiska länder, ofta som ett resultat av statlig inbland-ning. Han diskuterar sådana åtgärder med utgångspunkt i relevanta ILO-konventioner. Klaus Lörcher gör en liknande genomgång mot bakgrund av Europarådets sociala stadga och Keith Ewing och John Hendy behandlar frågorna i anslutning till Europakonventionen.

I bokens sammanfattande kapitel diskuterar de tre redaktörerna hur nationella fack-föreningar kan agera för att få krisåtgärder prövade i förhållande till statens internationella åtaganden. De finner att den kollektiva klagomålsproceduren enligt Europarådets sociala stadga kan vara en möjlig väg. Antologin är ett viktigt bidrag till den nödvändiga diskussionen om balansen mellan ekonomiska och sociala intressen i Europa.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör