EU & arbetsrätt 3 2015


Dansk semesterlag utreds efter klagomål från kommissionen

Danmark garanterar inte alla arbetstagare de fyra veckors betalda semester som de har rätt till enligt arbetstidsdirektivet (2003/88). Det menar Europeiska kommissionen i ett motiverat yttrande där den hotar med att dra Danmark inför EU-domstolen. Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska föreslå en helt ny semesterlag.

Den danska semesterlagen innebär att man tjänar in semester under ett år och får ta ut den året därpå. Av det drar kommissionen slutsatsen att den som är nyanställd inte får någon betald semester det första året, och att den som har en tidsbegränsad anställning på upp till ett år inte alls får någon semester inom den anställningen. Att det strider mot EU-rätten framgår uttryckligen av EU-domstolens praxis, enligt kommissionen.

Den danska regeringen håller inte med om att en ordning med förskjuten semester står i strid med arbetstidsdirektivet. Varken direktivet eller EU-domstolens praxis ger grund för att påstå att medlemsstaterna är skyldiga att införa en rätt till omedelbar semester, menar den. Däremot är den beredd att överväga ändringar för arbetstagare med korta tidsbegränsade anställningar.

Eftersom semesterlagen har drygt 70 år på nacken har regeringen tillsatt en utredning som ska föreslå en helt ny lag. Uppdraget är att utarbeta en lag som både är bättre anpassad till dagens arbetsmarknad med olika arbets-, anställnings- och avlöningsförhållanden, och lättare att administrera än den nuvarande semesterlagen. Den ska också stämma överens med Danmarks internationella förpliktelser, heter det i direktiven.

Även den svenska semesterlagen skiljer mellan intjänandeåret och semesteråret, som kommer året därpå.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör