EU & arbetsrätt 1 2018


Lastbilsförare får inte tillbringa sin normala veckovila i hytten

Lastbilsförare får inte ta sin normala veckovila i lastbilshytten. Det skulle inte bidra till att förverkliga det mål att förbättra förarnas arbetsförhållanden som eftersträvas med förordningen om harmonisering av sociallagstiftning på vägtransportområdet (561/2006). Det slog EU-domstolen fast i en dom strax före jul.

Enligt förordningen ska lastbilsförare ha två normala veckovilor ā 45 timmar på två veckor, eller en sådan normal veckovila och en reducerad veckovila på minst 24 timmar. I det senare fallet måste föraren dock kompenseras med annan vila. Förordningens artikel 8.8 säger också att dygnsvila och reducerad veckovila får tillbringas i fordonet. Vad som gäller för den normala veckovilan nämns alltså inte där.

Belgien har tolkat detta så att den normala veckovilan ska tillbringas någon annanstans. Enligt en kunglig förordning med syftet att motverka social dumpning kostar det 1 800 euro i sanktionsavgift för förare som tillbringar den i fordonet.

Transportföretaget Vaditrans väckte talan vid Belgiens högsta förvaltningsdomstol och yrkade att förordningen skulle ogiltigförklaras. Enligt företaget stred det mot den straffrättsliga legalitetsprincipen – inget brott utan lag – att sanktionera något som inte uttryckligen är förbjudet i EUförordningen.

Vaditrans fick dock inget gehör av EU-domstolen. Enligt domstolen visar såväl föreskrifternas ordalydelse som det sammanhang i vilket de ingår, det mål som eftersträvas med förordningen och omständigheterna kring dess tillkomst att Belgiens tolkning av förordning 561/2006 är riktig. Den tillåter inte att föraren tar ut sin normala veckovila i hytten.

Domstolen fann inte heller något som kunde påverka den belgiska förordningens giltighet med hänsyn till den straffrättsliga legalitetsprincipen, som den kommer till uttryck i artikel 49.1 i EU-stadgan om grundläggande rättigheter.

Kerstin Ahlberg

C-102/16, Vaditrans BVBA mot Belgische Staat, dom den 20 december 2017


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör