EU & arbetsrätt 1 2019


Danmark försvarar anmälningsplikt för utländska egenföretagare

Skyldigheten för utländska egenföretagare att anmäla sig till RUT-registret när de ska tillhandahålla tjänster i Danmark strider inte mot tjänstedirektivet. Det är den danska regeringens svar på den formella underrättelse från november förra året där Europeiska kommissionen ifrågasatte anmälningsplikten (se EU & arbetsrätt nr 4/2018 s. 1).

Det är inte bara de företag som utstationerar arbetstagare till Danmark som måste anmäla detta till Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Även egenföretagare utan anställda är tvungna att anmäla sig dit. Det strider både mot direktivet om tjänster på den inre marknaden (2006/123) och artikel 56 om fri rörlighet för tjänster i EUF-fördraget, menar kommissionen.

I sitt svar invänder den danska regeringen att kravet inte strider mot tjänstedirektivet eftersom bland annat frågor om skatte- och arbetsmiljölagstiftning faller utanför direktivets tillämpningsområde.

I varje fall är anmälningsplikten förenlig med den fria rörligheten inom bygg och anläggning, jordbruk, livsmedelsbranschen, underhåll och metall- och verkstadsindustrin, enligt regeringen. Den påpekar att anmälningsplikten inte bygger på något generellt och odokumenterat antagande om att utländska företag bryter mot dansk lag. I dessa branscher är det dock vanligt med lagöverträdelser bland utländska egenföretagare. Det finns därmed ett konkret och reellt behov att utöva tillsyn över utländska egenföretagare utan anställda åtminstone i de nämnda branscherna. Utan anmälningsplikten kan danska myndigheter och arbetsmarknadens parter inte utöva effektiv tillsyn, och mindre restriktiva åtgärder räcker inte för att garantera utstationerade arbetstagares rättigheter.

Regeringen säger sig dock vara beredd att diskutera utformningen av anmälningsplikten med kommissionen. Den kan till exempel tänka sig att diskutera omfattningen av de uppgifter som ska anmälas till RUT. Den vill också diskutera reglerna om undantag från anmälningsplikten med arbetsmarknadens parter.

Kerstin Ahlberg

Notat till Folketingets Europaudvalg om regeringens svar på Europa-kommissionens åbningsskrivelse – traktatbrudssag 2017-2115, 7 mars 2019

 

 

 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör