EU & arbetsrätt 2 2019


 

Europadomstolen prövar om föreningsfriheten kränktes i Holship-målet

De norska fackens klagomål över utgången i Holshipmålet (se EU & arbetsrätt 1-2/2017 s. 2) tas nu upp av Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Det var i december 2016 som den norska Høyesterett underkände den bojkott som Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) hade varslat om mot speditörsföretaget Holship Norge. Med bojkotten ville NTF få Holsphip att underteckna ett kollektivavtal som skulle ge företräde till lastnings- och lossningsarbete åt arbetstagare som var fast anställda av Administrationskontoret för hamnarbete i Drammen. Høyesteretts flertal (tio mot sju) ansåg att det stod i strid med den fria etableringsrätten enligt EES-avtalet. Bojkotten hade därmed ett rättsstridigt syfte och stred mot den norska boikottloven.

Norska LO och NTF klagade därefter till Europadomstolen och anförde att domen stred mot artikel 11 om föreningsfrihet, artikel 13 om effektivt rättsmedel och förbudet mot diskriminering i artikel 14 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter (EKMR).

Klagomålet har nu passerat det första nålsögat på väg mot en sakprövning i Europadomstolen. I brev till Norges regering och LO/NTF ställer domstolen frågor som rör artikel 11. Klagomålen om artikel 13 och 14 avvisas som ”inadmissible”.

Domstolen meddelar också att den har infört en ny praxis som innebär att parterna i en första fas får försöka nå en förlikning. Om det inte lyckas, fortsätter processen som vanligt.

I detta fall har parterna nu tiden till den 30 juli på sig för att se om de kan förlikas. Om någon förlikning inte kommer till stånd har regeringen tolv veckor på sig, dvs. till den 22 oktober, för att komma in med sakframställan och synpunkter på om klagomålet kan tas upp till prövning och på fakta i målet. Därefter får LO/NTF sex veckor för att ge in sina kommentarer. Det kommer med andra ord att ta tid innan det blir klart hur saken går vidare.

Stein Evju

Application no. 45487/17, Europadomstolens beslut den 30 april och brev 7 mai 2019

 

 



Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör