EU & arbetsrätt 2 2019


Klart med europeisk arbetsmyndighet

Nu är det klart att EU får en egen arbetsmyndighet som ska bistå medlemsstaterna i tillämpningen av EU:s regler om arbetskraftens rörlighet och samordning av socialförsäkringssystemen. Myndigheten ska ligga i Slovakiens huvudstad Bratislava. Förordningen om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten är en omfattande rättsakt. De mest frekventa orden i förordningen är ”information”, ”samarbete” och ”underlätta”.

Både i Danmark och i Sverige fanns tveksamhet när Europeiska kommissionen lade fram förslaget i början av förra året (se EU & arbetsrätt 1/2018 s. 5). Skulle myndigheten bli något slags ”överrock” för de nationella tillsynsmyndigheterna och ta över uppgifter från dessa eller från arbetsmarknadens parter? Den antagna förordningen innehåller många formuleringar som ska garantera att det inte blir så. Sverige röstade dock fortfarande emot vid omröstningen i ministerrådet den 13 juni.

Myndighetens mål ska vara att säkerställa ”rättvis arbetskraftsrörlighet” i EU och bistå medlemsstaterna och kommissionen vid samordningen av de sociala trygghetssystemen. Det ska den göra på fyra sätt:
• genom att underlätta tillgång till information om rättigheter och skyldigheter när det gäller arbetskraftens rörlighet
• underlätta och stärka samarbete mellan medlemsstaterna bland annat genom att underlätta gemensamma inspektioner
• medla vid gränsöverskridande tvister exempelvis om tillämpningen av EU:s regler om social trygghet
• och stödja medlemsstaternas samarbete för att bekämpa odeklarerat arbete.

Kerstin Ahlberg

Förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten

 

 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör