EU & arbetsrätt 3-4 2019

Gemensam EU-strategi ska stärka de nordiska fackens inflytande

I början av september beslutade medlemsorganisationerna i Nordens fackliga samorganisation (NFS ) att skapa en gemensam strategi för att öka de nordiska fackens infl ytande över hur arbetsmarknadspolitiska och fackliga frågor drivs inom EU.

Strategin ska peka ut de utmaningar och områden där de nordiska fackförbunden vill få ett större infl ytande. Tanken är att den så tydligt som möjligt ska ringa in de gemensamma målsättningarna, säger Magnus Gissler, generalsekreterare för NFS.

Bakgrunden är en diskussion om möjligheter till infl ytande och påverkan i ett europeiskt perspektiv.

–Våra medlemsorganisationer har ett behov av att vi blir bättre på att samordna politiken. I förlängningen även våra resurser, säger han.

Aktuella strategiska områden är populism, framtidens arbetsliv, digitalisering, AI och arbetsmiljö. Också EU:s inre marknad och EU:s sociala dimension är viktiga områden liksom de nordiska avtalsmodellerna.

–I NFS:s eget perspektiv är den övergripande målsättningen att vi ska sträva mot full sysselsättning och bra villkor för lön och arbete. Jag gissar att det kommer att genomsyra den här strategin. Vi vill skapa incitament och regleringar som gör att så många som möjligt kommer i arbete, säger Magnus Gissler.

Ambitionen är också att de sociala rättigheterna ska få större betydelse och bedömas på ett mer jämbördigt sätt i relation till de ekonomiska friheterna.

Magnus Gissler påpekar att förutsättningarna för fackligt arbete kan skilja sig mycket åt mellan de europeiska länderna. En nordisk strategi skulle kunna gynna arbetstagarna i fl er länder i EU.

 –Förutom inflytande fi nns det också ett solidaritetsperspektiv. Vi ser att det fi nns regioner och områden i Europa som behöver mer reglering och mer gemensam utveckling än vad vi behöver i norden med vår nordiska avtalsmodell, säger han.

Något som NFS har ögonen på är Europeiska kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyens anspråk på att införa EU-regler om minimilöner. Hon öppnar upp för både kollektivavtal och lagstiftning.

–I norden regleras minimilöner genom kollektivavtal där de avtalstecknande parterna är överens om att minimilöner behövs. Vår förhoppning är att den riktning den nya ordföranden pekar ut ska ta hänsyn till nationella system och att det kommer att fi nnas fl era möjliga lösningar på att reglera det här, säger Magnus Gissler.

Planen är att den gemensamma EU-strategin ska fastställas av NFS-styrelsens presidium i början av februari nästa år.

Marie Lundahl, frilansjournalist


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör