EU & arbetsrätt 3-4 2019


Ungerska domstolar kränkte skyddet för yttrandefriheten

Europadomstolen har nu än en gång slagit fast att Ungern kränkt artikel 10 om yttrandefrihet i Europakonventionen om mänskliga rättigheter (EKMR). Det skedde genom domstolarnas hantering av uppsägningen av en privatanställd banktjänsteman, Csaba Herbai, efter att denne publicerat artiklar på en hemsida.

Herbai arbetade som HR-manager på en bank och drev vid sidan av sin tjänst en hemsida för delning av kunskap om HR. Han sades upp från banken med motiveringen att han brutit mot tystnadsplikten och att hans handlande hade skadat bankens ekonomiska intressen.

Herbai väckte talan mot arbetsgivaren och hans fall prövades i fl era olika instanser, bland annat den ungerska författningsdomstolen. Av den ungerska arbetslagen framgick bl.a. arbetstagare inte får vara inblandade i något som kan äventyra arbetsgivarens legitima ekonomiska intresse om det inte är tillåtet enligt lag. Författningsdomstolen och även den ungerska regeringen menade att den informationsspridning som tjänstemannen ägnat sig åt var riktad till en mindre krets och att diskussionen på hemsidan inte rörde frågor av allmänt intresse, vilket var en förutsättning för att den skulle omfattas av yttrandefriheten. Herbai klagade till Europadomstolen.

Enligt Europadomstolen är det sedan tidigare klart att konventionens skydd för yttrandefriheten ska upprätthållas av domstolar också i tvister mellan enskilda. Domstolen prövade därför om den ungerska staten, genom sina domstolar, uppfyllt dessa sina positiva skyldigheter. Därvid bedömde den uttalandenas natur, motiven bakom dem, skadan som orsakats arbetsgivaren och allvaret i den sanktionen som Herbai utsatts för.

 Angående uttalandenas natur klargjorde Europadomstolen att inte enbart sådant som bidrar till en allmän debatt omfattats av yttrandefriheten. Tjänstemannens syfte med artiklarna på hemsidan var att sprida kunskap. Varken de ungerska domstolarna eller arbetsgivaren hade försökt visa att denne lidit någon ekonomisk skada. Uppsägning är en allvarlig sanktion och någon mindre ingripande åtgärd hade inte prövats.

Europadomstolens slutsats var att de ungerska domstolarna inte gjort någon riktig avvägning mellan arbetsgivarens intressen och arbetstagarens yttrandefrihet då de kom fram till att yttrandena inte omfattades av yttrandefriheten. Domstolen slog därmed fast att det skett en kränkning av artikel 10 i EKMR.

Domen bekräftar därmed än en gång att EKMR ska beaktas också i tvister som rör yttrandefrihet mellan privata parter. Det ska göras en avvägning mellan yttrandenas natur, motiven bakom dem, skadan som arbetsgivaren lidit och typen av sanktion. Det kan noteras att i varje fall svenska Arbetsdomstolen gör likartade bedömningar (se t.ex. AD 2015 nr 61). Europadomstolens avgörande är också en del i en trend att arbetstvister ytterst underkastas prövning av Europadomstolen. Det är andra gången på senare år som Ungern fälls med anledning av att en uppsägning kränkt yttrandefriheten (se EU & arbetsrätt 4/2014 s 6).

 Erik Sjödin, docent
Institutet för social forskning

Herbai v. Hungary, application no. 11608/15, dom den 5 november 2019


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör