EU & arbetsrätt 3-4 2020


Förslag kan komma om tvingande regler om corporate social responsibility

Både Europeiska kommissionen och Europaparlamentet arbetar nu med förslag om tvingande EU-regler om corporate social responsibility (CSR). Kommissionen genomför just ett öppet samråd med institutioner, organisationer och privatpersoner om sådana regler. Samtidigt behandlar parlamentets utskott för rättsliga frågor ett utkast till betänkande om ”företagens tillbörliga aktsamhet och ansvarsskyldighet” från föredraganden Lara Wolters.

Wolters föreslår att parlamentet ska rekommendera kommissionen att lägga fram ett lagstiftningspaket som innehåller dels ett förslag till direktiv som ålägger företag att redovisa risker för brott mot mänskliga rättigheter, dels ändringar i EU:s förordningar om behörig domstol respektive lagval. Rapporten innehåller också ett detaljerat förslag om hur dessa regler bör se ut.

Enligt förslaget till betänkande har de senaste decenniernas frivilliga CSR-regler haft begränsad effekt samtidigt som tvingande regler om att redovisa risker för att bekämpa t.ex. terrorism har fungerat väl. Direktivförslaget bygger följaktligen på att det ska införas en skyldighet att redovisa risker för brott mot mänskliga rättigheter i företagens verksamheter. Sådan risk definieras som varje potentiell negativ effekt på internationellt erkända mänskliga rättigheter som i t.ex. FN-stadgan och flera ILOkonventioner. Vidare ska medlemsstaterna anta regler som involverar bl.a. fackliga organisationer och redovisningarna ska publiceras på företagens hemsidor. Medlemsstaterna ska åläggas att införa effektiva sanktioner för brott mot redovisningsskyldigheten. Upprepade uppsåtliga eller grovt oaktsamma brott ska vara kriminaliserade, enligt rapporten.

Utöver ett direktiv bör kommissionen även föreslå ändringar i EU:s internationellt privaträttsliga förordningar. I Bryssel I-förordningen bör en ny behörighetsregel införas som gör det möjligt att väcka talan mot ett moderbolag för brott som begåtts av ett dotterbolag och en regel om s.k. nödvändighetsforum för fall då det inte finns en behörig domstol i EU.

Den nya lagvalsregeln som föreslås i Rom II-förordningen bygger på att den skadelidande ska få välja tillämplig lag. Den skadelidande ska få välja 1) lagen i det land där skadan uppkom, 2) lagen i det land där den skadevållande händelsen inträffade eller 3) lagen i det land där moderbolaget har sin hemvist eller verkar.

Rapporten ska nu först behandlas i utskottet för rättsliga frågor vars ledamöter har lämnat in 818 ändringsförslag. Det slutliga dokumentet kan sedan tas upp till omröstning i plenum, vilket beräknas bli i februari.

Tvingande CSR-regler vore ett viktigt steg mot förbättrade arbetsvillkor globalt. En svaghet är emellertid att de viktiga sanktionsbestämmelserna i direktivförslaget lämnar stort utrymme för medlemsstaterna vid genomförandet. Detta riskerar att leda till att CSR-systemet urvattnas. I stället är den nya lagvalsregeln förslagets viktigaste komponent. Om den blir verklighet skulle EU kunna bli ett paradis för CSR-tvister på så sätt att skadelidande skulle komma att söka sig hit.

Erik Sinander

Förslag till betänkande med rekommendationer till kommissionen om företagens tillbörliga aktsamhet och ansvarsskyldighet


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör