EU & arbetsrätt 4 2021


Kommissionen: Föreningsfriheten står inte över de ekonomiska friheterna

Holship-domen innebär inte att föreningsfriheten står över de ekonomiska friheterna på den inre marknaden. Det skriver kommissionären Nicolas Schmit i sitt svar på de frågor som den svenska europaparlamentarikern Johan Danielsson ställt till Europeiska kommissionen med anledning av domen från Europadomstolen för mänskliga rättigheter i juni (se EU & arbetsrätt nr 3/2021 s. 1 och nr 2/2021 s. 1).

Danielsson hade frågat vilka lagstiftningsåtgärder kommissionen planerade för att säkerställa att EU-rätten respekterar ”principen att föreningsfriheten står över EU:s ekonomiska friheter” som nu hade slagits fast av Europadomstolen, och hur den tänker förvissa sig om att medlemsstaterna respekterar samma princip när de genomför EU-rätt i nationell rätt.

Kommissionen inleder sitt svar med att beskriva vad Europadomstolen kom fram till i sak (vilket frågeställaren helt hade förbigått): Europadomstolen godtog den bedömning som Norges Højesteret hade gjort. Det bojkottförbud som Højesteret hade utfärdat med hänvisning till etableringsfriheten innebar ingen kränkning av föreningsfriheten. Och de principiella uttalanden om förhållandet mellan grundläggande rättigheter och EU:s marknadsfriheter som Europadomstolen sedan gjorde vill kommissionen inte tolka som att de förra står över de senare.

 Danielsson hade också frågat vad kommissionen tänkte göra för att se till att EU ansluter sig till Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Svaret blir att förhandlingar pågår där man försöker komma över de stötestenar som EU-domstolen framhöll i sitt yttrande 2014 (se EU & arbetsrätt 1/2015 s. 6).

Kerstin Ahlberg

Johan Danielsson lämnade sin plats i Europarlamentet i slutet av november för att bli bostadsminister i Sveriges nya regering.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör