EU & arbetsrätt 4 2021


Kommissionen vill att papperslösa arbetstagares ställning stärks

För lite och för ineffektivt – så lyder kommissionens dom efter att den har utvärderat medlemsstaternas åtgärder med anledning av det så kallade sanktionsdirektivet (2009/52) som innehåller regler om papperslösa arbetstagares rättsliga ställning och sanktioner mot deras arbetsgivare.

Direktivet kräver att medlemsstaterna förbjuder arbetsgivare att anställa personer utan uppehållstillstånd i EU och vidtar finansiella och straffrättsliga sanktioner mot arbetsgivare som bryter mot förbudet. Men direktivet innehåller också regler som ska skydda arbetstagare som utnyttjas av dessa arbetsgivare. De ska ha rätt till lön för utfört arbete, det ska finnas ett system för underentreprenörsansvar för lönerna och sanktioner och klagomålsförfaranden.

I utvärderingen av direktivet ställer kommissionen ett skarpt krav på medlemsstaterna: De ska skapa system genom vilka papperslösa arbetstagare kan informera myndigheter om exploatering på arbetsmarknaden utan att riskera utvisning. Klagomålssystemen ska vara lättillgängliga och garantera sekretess. Deras migrationsrättsliga status ska alltså inte få påverka deras möjligheter att utöva sina rättigheter enligt direktivet.

Sanktionsnivåerna i medlemsstaterna varierar kraftigt. Eftersom risken att upptäckas är så liten och sanktionerna så milda har kriminaliseringen inte haft genomslag. Medlemsstaterna bör därför skärpa sanktionerna.

Vidare begär kommissionen att medlemsstaterna vidtar ytterligare åtgärder för att hålla huvudentreprenörer ansvariga för illegal anställning längre ner i entreprenörskedjan. Dessutom måste medlemsstaterna förbättra informationen till papperslösa arbetstagare om vilka rättigheter de har. Medlemsstaterna genomför inte heller tillräckligt många arbetsplatsinspektioner.

Det återstår att se om kommissionen förmår konkretisera sin begäran om åtgärder för att stärka papperslösas ställning på arbetsmarknaden – det är lika angeläget som det är tekniskt komplicerat.

Niklas Selberg
universitetslektor, Lunds universitet

COM(2021) 592 Meddelande om tillämpningen av direktiv 2009/52, den 29 september 2021


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör