EU & arbetsrätt 4 1998



UEAPME får vara med och förhandla

Den europeiska organisationen för små och medelstora företag, UEAPME, drar tillbaka sin talan i EG-domstolen om ogiltigförklaring av föräldraledighetsdirektivet respektive deltidsdirektivet, sedan organisationen den 4 december slutit avtal med UNICE om samverkan i förhandlingar om europeiska kollektivavtal.

I avtalet erkänner UEAPME att UNICE är den enda organisation på europeisk nivå som representerar företag av alla storlekar och i alla branscher, och att den övervägande delen av de företag som UNICE företräder är små och medelstora.
UNICE erkänner i gengäld att UEAPME är den ledande branschöverskridande företrädaren på EU-nivå för de små och medelstora företagens speciella intressen, och att organisationen därför kan ge ett nyttigt bidrag till försvaret av arbetsgivarnas intressen i förhandlingar med den europeiska fackliga samorganisationen ETUC.
”Som ledare och språkrör för arbetsgivarsidan” åtar sig UNICE att rådgöra med UEAPME innan organisationen offentligt tar ställning för arbetsgivarsidans räkning i den sociala dialogen och vid förhandlingar. Småföretagarorganisationen skall delta med två representanter såväl vid arbetsgivargruppens förberedande möten som vid förhandlingar med ETUC. Avtalet understryker att dessa representanter måste ha fullt mandat att förhandla, och att de inte kan utebli annat än vid force majeur. De synpunkter som UEAPME för fram under de förberedande mötena skall beaktas av UNICE så långt det är möjligt, och båda åtar sig att anstränga sig till det yttersta för att nå enighet och inte fördröja beslutsprocessen. Om deras ståndpunkter är oförenliga, så får oenigheten inte ta sig sådana uttryck att pågående förhandlingar blockeras. Båda parter åtar sig också att inte offentligen kommentera eller kritisera varandra om de har skilda uppfattningar i förhandlingsfrågor.

UEAPME kommer inte att få delta i förhandlingar som har inletts innan avtalet har trätt i kraft. Förhandlingarna om tidsbegränsade anställningar, som för tillfället ligger nere, fortsätter alltså utan organisationens medverkan.

Kerstin Ahlberg

Förstainstansrättens dom i målet om föräldraledighetsdirektivet analyseras av Brian Bercusson.


Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör