EU & arbetsrätt 4 1998



Positiv särbehandling vid professorstillsättning till EG-domstolen

De svenska s k Tham-professurerna blir ett fall för EG-domstolen, sedan en man överklagat tillsättningen av en kvinna på en professur i hydrosfärvetenskap. ”Tham-professurerna” är 30 tjänster vilka – som en extraordinär engångsinsats – har inrättats enkom för att snabbt öka antalet kvinnliga professorer. Enligt förordningen 1995:936, som reglerar tillsättningen av dessa, skall en sökande av underrepresenterat kön med tillräckliga kvalifikationer utses framför en sökande av motsatt kön som annars skulle ha utsetts, om inte skillnaden mellan deras kvalifikationer är så stor att tillämpningen skulle strida mot det grundlagsfästa kravet på saklighet vid tillsättningen.

I det aktuella ärendet råder ingen oenighet om att mannen är mest meriterad. Skillnaden mellan dem är emellertid inte så stor att det strider mot kravet på saklighet att förordna kvinnan, ansåg universitetets rektor. Överklagandenämnden för högskolan håller med om det, men anser det oklart om den svenska förordningen är förenlig med EG-rätten. Den har därför bett EG-domstolen om ett förhandsavgörande. Den ställer också frågor om två andra lagrum som möjliggör positiv särbehandling.

Det ena är högskoleförordningens 4 kap 15 a §, som gäller högskolor som särskilt har beslutat att positiv särbehandling får tillämpas som ett led i jämställdhetsarbetet. Finns ett sådant beslut får (men inte skall, som när det gäller Tham-professurerna) en sökande av underrepresenterat kön ges företräde, om inte skillnaden i meriter är så stor att det skulle strida mot kravet på saklighet.

Det andra är 4 kap 15 §, som innebär att en sökande av underrepresenterat kön i varje fall kan ges företräde framför en sökande av motsatt kön om deras meriter är i det närmaste jämbördiga.

Nu är det inte givet att nämnden får svar på sina frågor. Möjligheten att begära förhandsavgörande tillkommer ”domstolar” och Överklagandenämnden är en förvaltningsmyndighet. Med den vida tolkning som EG-domstolen givit begreppet, utgår nämnden ändå från att den kan få ett förhandsbesked.

Kerstin Ahlberg


Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör