EU & arbetsrätt 1 2001


 

Intressanta inblickar i partsrelationers och regleringars utveckling

Lotti Ryberg-Welander: Arbetstidsregleringens utveckling. En studie av arbetstidsreglering i fyra länder. Lund Studies in Sociology of Law nr 11, Sociologiska institutionen Lunds Universitet, Lund 2000, 412 sid.

Lotti Ryberg-Welander har i sin avhandling studerat kontraktet som rättslig institution och konstruktion på arbetsmarknaden. Syftet är att studera och analysera den arbetstidsreglering som följer för arbetstagaren i och med att hon ingår ett kontrakt med en arbetsgivare, och hur denna regelstruktur utvecklats i olika länder. Hon behandlar specifikt hur arbetstidsreglering fungerar kontraktuellt och i interaktion med arbetsmarknadens parts-relationer – ”industrial relations”.

Det är en rättssociologisk avhandling som tydliggör spänningen mellan den abstrakta kontraktsidéen å ena sidan och å andra sidan individen som social varelse med behov av att disponera sin tid utifrån sina värderingar och önskemål.

I ett inledande avsnitt presenterar författaren en översikt över forskning om industrial relations. Detta område finns som ett förhållandevis väldefinierat forskningsfält i många europeiska länder. Här för Lotti Ryberg-Welander en initierad diskussion om denna forsknings innehåll och disciplinära tillhörighet. Hon pekar på det mångdisciplinära forskningsfältet, samtidigt som det i många länder fungerar som en egen avgränsad disciplin. I översikten tar hon upp olika skolor som är intressanta att behandla i relation till avhandlingens ämnesområde. En är den pluralistiska skolan som är orienterad mot konflikt och partsin-tressen, en annan är enhetstanken eller den klassiska traditionen med företags- eller arbetsgivarintresset i fokus och i vars fotspår Human Resource Management (HRM) kan sägas ha vuxit fram.

Valet av länderstudier skall ses utifrån denna diskussion. Avhandlingens huvuddel innehåller en analys av arbetstidsregleringen i Frankrike, Sverige, Danmark och Storbritannien, länder med olika rättsliga traditioner. Analyserna visar att både när det gäller arbetstidsregleringen som institution och som funktion kan det märkas en konvergens mellan länderna. I regleringarna finns uttalade syften att garantera arbetstagarens hälsa och säkerhet eller att försöka minska arbetslösheten. Dessutom finns mer underliggande rättsliga funktioner som att skapa en skälig balans mellan arbetstagares och arbetsgivares intressen. Normalarbetstiden är ett sätt att garantera arbetstagaren tid som fri och myndig aktör. Successivt har allt större hänsyn kommit att tas till arbetstagarnas personliga förhållanden, genom ledighetslagar och en allt lägre och flexiblare pensionsålder. Den större hänsynen till personliga förhållanden skedde samtidigt som arbetstagarrollen blev mer central.

Lotti Ryberg-Welanders avhandling är ett omfattande arbete som speglar utvecklingen av arbetstidsregleringen över tid i ett antal europeiska länder. Den ger intressanta inblickar i hur partsrelationer och regleringar successivt utvecklats inom ramen för olika arbetsrättsliga traditioner.

Lena Gonäs
professor vid Arbetslivsinstitutet och Karlstads universitet


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör