EU & arbetsrätt 1 2011


 

ILO varnar för långtgående ingrepp i förhandlingsfriheten

Under den ekonomiska krisen har ILO vid upprepade tillfällen betonat att stabiliseringsåtgärder måste utformas med respekt för ILOs grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet. Exakt vad det innebär kan vara oklart. Därför är det välkommet att ILOs Brysselkontor i sitt nyhetsbrev nu lyfter fram praxis från ILOs övervakningsorgan när det gäller statliga ingrepp i kollektivavtalsparters löneförhandlingar med anledning av ekonomisk kris.

ILO påpekar att alla EUs medlemsstater har ratifi cerat ILOs kärnkonvention nr 98 om rätten till kollektiv förhandling och går igenom utgångspunkterna för dess tillämpning. Fack och arbetsgivare ska ha rätt att förhandla fritt och träffa kollektivavtal utan inblandning från staten. Inskränkningar i förhandlingsfriheten kan bara godtas under mycket allvarliga ekonomiska omständigheter. Det ska då vara en exceptionell åtgärd som enbart får vidtas i den mån det verkligen är nödvändigt och under en begränsad tid. Den ska åtföljas av adekvata garantier för att säkerställa arbetstagares levnadsstandard. Alla sådana åtgärder måste också föregås av samråd med arbetsmarknadens parter i syfte att få deras godkännande.

Det är dock inte förenligt med konventionen att riva upp redan ingångna kollektivavtal. I detta avseende står i situationen i Grekland och konsekvenserna av EUs och IMFs stödåtgärder i centrum i 2011 års rapport från ILOs expertkommitté efter klagomål från Greek General Confederation of Labour. Klagomålet som sådant är inte avgjort ännu men ILO konstaterar att tillämpningen av stödåtgärderna kan få effekter inte bara på efterlevnaden av konvention nr 98 utan även på en rad andra centrala ILO-konventioner. För att bringa klarhet i situationen erbjuder ILO Grekland att ta emot en högnivådelegation. Det är ovanligt att EU-länder får sådana erbjudanden. Det borde vara en väckarklocka. Om inte EU-länder kan respektera grundläggande ILO-konventioner när kriser slår, hur ska EU då med trovärdigheten i behåll kunna kräva att andra, mindre ekonomiskt utvecklade stater ska göra det, i synnerhet för att få fördelar enligt tullförmånssystemet GSP plus? Kanske kan de olika intressena jämkas samman och faran blåsas över i Grekland med bistånd från ILO.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör