Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Slutbetänkandet om nya utstationeringsregler presenteras

(Sverige) Utredningen om nya utstationeringsregler har i dag överlämnat sitt slutbetänkande till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. För en månad sedan lämnade utredningen ett delbetänkande. Den andra och sista delen behandlar dels införandet av ett entreprenörsansvar i svensk rätt, dels förbättrad information om kollektivavtalsvillkor.

Entreprenörsansvar

I utredningens slutbetänkande, Tillämpningsdirektivet till Utstationeringsdirektivet - Del II, SOU 2015:38 föreslår utredningen att ett entreprenörsansvar för lön ska införas för utstationerade arbetstagare i bygg- och anläggningssektorn. Entreprenörsansvaret innebär att en utstationerad arbetstagare, som kan visa att han eller hon inte fått lön från sin arbetsgivare, istället kan framställa sitt lönekrav mot en annan entreprenör i entreprenörskedjan.

Enligt förslaget ska arbetstagaren först framställa lönekravet mot arbetsgivaren. Arbetstagaren kan sedan rikta kravet mot samtliga entreprenörer i entreprenörskedjan om arbetsgivaren inte betalar lönen. Utredningen föreslår att entreprenörsansvaret i första hand ska omfatta den lön som har avtalats. Entreprenörsansvaret ska vara strikt på så sätt att en entreprenör inte ska kunna åberopa att rimliga kontrollåtgärder vidtagits för att gå fri från ansvar.

Entreprenörsansvaret ska också vara semidispositivt, det vill säga undantag får föreskrivas genom kollektivavtal som har slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation Undantag från lagen får göras endast om det inte innebär att mindre förmånliga villkor ska tillämpas för arbetstagarna än vad som följer av tillämpningsdirektivet.

Förbättrad tillgång till information

Arbetsmiljöverket är det svenska förbindelsekontoret vid utstationeringssituationer. Myndigheten är ansvarig att informera om gällande arbets- och anställningsvillkor och har för det ändamålet en sida där tillämpliga kollektivavtal ska finnas länkade. I dagsläget har dock endast ett fåtal kollektivavtal lämnats in.

För att förbättra tillgången till information om kollektivavtalsvillkor föreslår utredningen därför nya åtgärder. Enligt förslaget blir Arbetstagarorganisationer skyldiga att anmäla en kontaktperson till Arbetsmiljöverket och Arbetsmiljöverket ska i sin tur tillhandahålla information om vilka som är anmälda kontaktpersoner.

Utrednigen föreslår också att arbetstagarorganisationernas skyldighet att lämna in kollektivavtalsvillkor till Arbetsmiljöverket förtydligas. Detta gäller även i situationer då det inte är aktuellt med några stridsåtgärder.

Vidare ska regeringen vidta åtgärder i syfte att försöka få arbetsmarknadens parter att nå överenskommelse om villkoren som ska gälla för utstationerade arbetstagare. Detta kan göras genom att skapa förutsättningar för medling, tillsätta en arbetsgrupp eller någon liknande åtgärd

Länk
SOU 2015:38

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2015-04-10
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt