Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Sverige: Utredningen om Lex Laval klar

Utstationeringskommittén har lämnat över sitt betänkande till den svenska arbetsmarknadsministern. Betänkandet innehåller förslag för att möjliggöra utstationeringskollektivavtal. Utstationeringskollektivavtal är tänkta att ge ett grundläggande skydd för utstationerade arbetstagare, värna den svenska modellen och vara förenliga med den fria rörligheten för tjänster.

Utstationeringskommitténs betänkande innehåller en rad förslag för att underlätta att kollektivavtal sluts för utstationerade arbetstagare. Tanken är att det ska underlätta bevarandet av den svenska modellen i utstationeringssituationer. På begäran av en arbetstagarorganisation ska den utstationerande arbetsgivaren inom tio dagar utse en företrädare som har behörighet att för arbetsgivaren förhandla om och sluta kollektivavtal och meddela organisationen vem som utsetts och dennes kontaktuppgifter.

Om arbetsgivaren eller dennes företrädare bryter mot de skyldigheter kopplade till förhandlingen, ska arbetsgivaren betala skadestånd till den arbetstagarorganisation som gjort begäran. Skadeståndet ska innefatta ersättning för den förlust som uppkommit och den kränkning som har inträffat.

Det ska bli lättare att vidta stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal med en utstationerande arbetsgivare. Reglerna om stridsåtgärder enligt lex Laval ersätts av en ny regel, som gäller när en svensk arbetstagarorganisation vill vidta en stridsåtgärd mot en arbetsgivare för att få till ett kollektivavtal för utstationerade arbetstagare. En sådan stridsåtgärd får vidtas bara om de villkor som krävs faller inom den så kallade hårda kärnan enligt utstationeringsdirektivet. Stridsåtgärden är tillåten oberoende av om de utstationerade arbetstagarna redan har bättre villkor men de krävda villkoren får inte hindra tillämpningen av sådana för arbetstagarna förmånligare villkor.

Arbetsmiljöverket får ansvaret att analysera vilka villkor i centrala kollektivavtal som får krävas med stöd av en stridsåtgärd enligt utstationeringslagen. Detta ska göras när en arbetstagarorganisation inte redan gjort det eller när det annars finns skäl för det. Verkets bedömning ska inte vara bindande, men ska offentliggöras.

Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2017.

Länk
SOU 2015:83

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2015-09-30
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt