Sverige: Stärkt skydd för visselblåsare


Länk
Pressmeddelande SOU 2014:31

En ny svensk utredning (SOU 2014:31) föreslår stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. I dagsläget finns det enligt svensk rätt inget enhetligt skydd för så kallade visselblåsare. I betänkandet föreslås därför dels en ny arbetsrättslig lagstiftning, dels ändringar i arbetsmiljölagen.

I februari 2013 beslutade den svenska regeringen att tillsätta en särskild utredare för att se över skyddet för arbetstagare som slår larm om olika former av missförhållanden på arbetsplatsen. Som särskild utredare förordnades justitierådet Per Virdesten, vars betänkande nu överlämnats till arbetsmarknadsministern.

I dagsläget finns inget enhetligt skydd för visselblåsare. Därför tillämpas regler från en rad olika rättsområden, vilket gör regelverket krångligt och svåröverskådligt. Utredningen konstaterar att arbetstagare ofta avstår från att slå larm om allvarliga missförhållanden som de iakttar i arbetsgivarens verksamhet. De anser också att det är ett viktigt samhällsintresse att arbetstagare slår larm om sådana missförhållanden så att dessa kommer upp till ytan. Syftet med utredningen har därför varit att föreslå åtgärder som stärker skyddet och skapar ett tydligare regelverk.

För det första föreslås ny lagstiftning. Den föreslagna lagen är en arbetsrättslig skyddslagstiftning. Det skydd lagen ger är en rätt till skadestånd om arbetstagaren drabbas av repressalier som grundas på att arbetstagaren slår larm om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet. Lagen reglerar inte arbetstagarens rätt att slå larm i sig eller rätten att kritisera arbetsgivaren eller annars yttra sig. Lagen ska gälla parallellt med övriga regler och är inte avsedd att påverka tillämpningen av dessa. Lagen ska alltså aldrig kunna begränsa det skydd en visselblåsare i arbetslivet annars skulle ha. Lagen gör skillnad på externa och interna larm där externa larm innebär offentliggörande av uppgifter eller att arbetstagare vänder sig till en myndighet och interna larm innebär att arbetstagaren vänder sig till arbetsgivaren. Om arbetstagaren är medlem i ett kollektivavtalsbärande fackförbund och väljer att vända sig till fackförbundet bedöms det på samma sätt som interna larm. Avvikelse från lagen får göras i centralt kollektivavtal.

Dessutom införs en skyldighet för alla arbetsgivare att vidta åtgärder som skapar förutsättningar för att arbetstagare ska kunna slå larm internt. Denna skyldighet införs i arbetsmiljölagen och ska fullgöras inom ramarna för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket ska utöva tillsyn över att arbetsgivare uppfyller skyldigheten.
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2014-05-22