Nytt tilläggsdirektiv för Utstationeringskommittén


Länk
Dir. 2014:149

Den svenska regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv vad gäller regleringen av utstationering till Sverige. Utstationeringskommitténs får i uppdrag att utreda hur svenska kollektivavtals ställning kan stärkas i utstationeringssituationer.

År 2012 beslutade regeringen att en parlamentariskt sammansatt kommitté skulle utvärdera tillämpningen av vissa bestämmelser i utstationeringslagen, bland annat när det gäller skyddet för utstationerade arbetstagares rättigheter och information om kollektivavtalsvillkor. Regeringen ger nu utstationeringskommittén ett utvidgat uppdrag att överväga vilka lagändringar och eventuella andra åtgärder som krävs för att stärka kollektivavtalens ställning i utstationeringssituationer och utarbeta nödvändiga författningsförslag (dir. 2014:149).

I budgetpropositionen för 2015 (prop. 2014/15:1) framhåller regeringen att det är viktigt att se över och skärpa utstationeringslagen. Regeringen anser att kollektivavtalens ställning måste värnas och att den svenska arbetsmarknadsmodellen måste stärkas och utvecklas. Vidare anser regeringen att lagstiftningen ska utformas så att den främjar tillämpningen av sådana villkor som arbetsmarknadens parter kommit överens om i kollektivavtal. Svenska löner och villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

Ett exempel på en förstärkning av regelverket anses kunna vara det som i debatten kallats för bekräftelseavtal. Bekräftelseavtal anses kunna ge en möjlighet för arbetstagarorganisationer att agera när utstationerande företag påstår sig tillämpa lika bra eller bättre villkor än de som organisationen kräver med stöd av ett svensk nationellt kollektivavtal för den aktuella branschen. Organisationen skulle då ytterst genom stridsåtgärder kunna förmå företaget att genom ett avtal med organisationen bekräfta att dessa villkor ska tillämpas.

Kommittén ska därför, utöver det uppdrag som tidigare lämnats, överväga vilka lagändringar och eventuella andra åtgärder som krävs för att stärka kollektivavtalens ställning i utstationeringssituationer. Kommittén ska ha den svenska arbetsmarknadsmodellen och EU-rätten som utgångspunkt för sina överväganden och förslag.
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2014-12-01