EU & arbetsrätt 4 2000


 

Sysselsättningsmål och inflytandedirektiv frågor för svenska ordförandeskapet

Sysselsättning och socialpolitik är står högt på dagordningen under de sex månader som Sverige är ordförandeland, framgår det av arbetsprogrammet.

Det svenska ordförandeskapet hoppas bland annat på att få med sig övriga medlemsstater på att sätta upp nationella mål för sysselsättningsgraden. Men svenskarna ser också goda arbetsvillkor, flexibel arbetsorganisation, kompetensutveckling, mångfald, jämställdhet och åtgärder mot diskriminering i arbetslivet som medel att främja sysselsättningen.

Följaktligen aviserar de att de tänker främja åtgärder för en god arbetsmiljö, arbetstagarinflytande, löntagares rättigheter och social trygghet. Mer konkret skall arbetet med direktivet om arbetstagarinflytande i Europabolag, direktivet om information och samråd och flera arbetsmiljödirektiv drivas vidare, liksom arbetet med att revidera likabehandlingsdirektivet.

Den nya socialpolitiska dagordning som antogs i Nice (läs mer i artikeln Toppmötet antog socialpolitiskt handlingsprogram) skall också följas upp. Här kommer ordförandeskapet bland annat att arbeta för att medlemsländerna och EU i samförstånd skall komma fram till en strategi med gemensamma mål för att modernisera de sociala trygghetssystemen.

Kerstin Ahlberg

 

Hela programmet för Sveriges ordförandeskap finns att läsa på
http://www.eu2001.se/static/se/programme/default.asp


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör