EU & arbetsrätt 4 2000


 

Nice-fördraget och de sociala frågorna:
Öppning för fler majoritetsbeslut

De som ville ge EU större möjligheter att stifta lag i sociala frågor med kvalificerad majoritet fick inte igenom sin vilja direkt när regeringskonferensen reviderade de grundläggande fördragen (se EU & arbetsrätt 1/2000). Men det nya fördrag som stats- och regeringscheferna antog i Nice i december innebär en öppning för majoritetsbeslut i fler frågor i framtiden. Artikel 137 i EG-fördraget kommer nämligen att få ett tillägg som innebär att ministerrådet – om det är enhälligt – kan besluta att det så kallade medbestämmandeförfarandet – där det räcker med kvalificerad majoritet – skall tillämpas på tre nya områden:

  • skydd för arbetstagarna då deras anställningsavtal slutar gälla
  • företrädande och kollektivt till-varatagande av arbetstagarnas och arbetsgivarnas intressen och
  • anställningsvillkor för tredje lands medborgare som vistas i EU.

Om rådet enhälligt fattar ett principbeslut om förfarandet, skulle alltså ett beslut om en konkret rättsakt kunna tas med kvalificerad majoritet.

Dessutom ger artikeln EU kompetens att stödja och komplettera medlemsstaternas verksamhet på två nya områden, nämligen kampen mot social utslagning och modernisering av systemen för socialt skydd. Dessa beslut behöver inte vara enhälliga, men de får å andra sidan inte omfatta någon harmonisering av medlemsstaternas lagar. Enligt en ny artikel 144 skall ministerrådet inrätta en rådgivande kommitté för socialt skydd.

För övrigt har artikeln disponerats om på ett sätt som – avsiktligt eller ej – speglar den rådande politiska tendensen att EU hellre skall understöjda frivillig samordning av medlemsstaternas egna åtgärder än harmonisera deras lagstiftning.

Också i artikel 13 om åtgärder för att bekämpa diskriminering öppnas en möjlighet till majoritetsbeslut. Inte heller de får dock omfatta någon lagharmonisering, utan de får enbart röra stödåtgärder.

Till skillnad från idag skall rådet i framtiden kunna ta beslut med kvalificerad majoritet om åtgärder för att förverkliga EUs industripolitiska mål enligt artikel 157. Här har man för säkerhets skull tillagt att fördragets avdelning XVI om industripolitiken inte får läggas till grund för bestämmelser om skatter eller om anställdas rättigheter och intressen.

Kerstin Ahlberg

 

Den preliminära versionen av Nice-fördraget finns att läsa på
http://ue.eu.int/cig/nice/default.asp?lang=sv


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör