EU & arbetsrätt 1 2004


Arbetstagarinflytande à la europabolag
vid gränsöverskridande fusioner

Kommissionen lade i november fram ett förslag till direktiv som skall underlätta gränsöverskridande fusioner. I direktivet föreslås att fusionsförfaranden över gränserna, i var och en av medlemsstaterna, skall regleras enligt principer och villkor som gäller för inhemska fusioner.

Skälen till detta är att kommissionen vill närma förfarandet för gränsöverskridande fusioner till de förfaranden som gäller inhemska fusioner, vilka aktörerna i regel redan är bekanta med.

När det gäller arbetstagarinflytande är huvudregeln i förslaget att detta skall omfattas av de nationella regler som det nya bolaget underkastas.

Skulle de nationella regler som arbetstagarna underkastas innebära att regler om obligatoriskt medbestämmande saknas skall principer och föreskrifter för europabolag tillämpas.

Kommissionen har alltså tagit hjälp av reglerna för arbetstagarinflytande i europabolag för att finna en lösning på den låsning som hindrat direktivförslaget under lång tid.

När det gäller arbetstagarnas skydd för övrigt får det byte av arbetsgivare som fusionen leder till inte påverka de anställningsavtal som gäller vid tidpunkten för överlåtelsen och som automatiskt överförs till den nya arbetsgivaren enligt principerna i direktivet om övergång av verksamhet.

Kommissionen håller också på och förbereder ett förslag till direktiv som skall ge företag rätt att fritt flytta sitt registrerade huvudkontor från en medlemsstat till en annan.

Här finns fortfarande inget färdigt förslag, men en allmän remiss som beskriver vilka principer direktivet bör bygga på har lagts ut på Internet. Tanken är att företagen skall kunna avregistrera sig från en medlemsstat utan att behöva gå igenom en likvideringsprocedur.

Tillämpliga regler för arbetstagarinflytande föreslås bli lagstiftningen i den medlemsstat dit företaget registrerar om sitt huvudkontor, om inte företaget redan omfattas av lagregler eller kollektivavtal som ger arbetstagarna större inflytande. I så fall måste detta bibehållas, såvida inte nya arrangemang kan förhandlas fram mellan bolaget och dess anställda. Sista dag för att besvara remissen är den 15 april.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör