EU & arbetsrätt 4 2005


 

Ny norsk arbetslivslag hinner inte träda i kraft innan den ändras

Stortinget antog den 16 december på förslag av den nya norska regeringen en ”återställare” som innebär att stora delar av den nya arbetslivslag som klubbades i somras aldrig kommer att träda i kraft.

Det var i juni 2005 som Stortinget antog den nya lag om arbetsmiljö, arbetstid och anställningsskydd – arbetslivslagen – som hade förberetts under flera års arbete i Arbeidslivslovutvalget. Lagen skall träda i kraft den 1 januari 2006. Den nya norska regeringen, som tillträdde i oktober, har emellertid genom en lag som antogs av Stortinget i mitten av december redan drivit igenom ändringar i reglerna om tidsbegränsad anställning, verksamhetsövergång, rätten att kvarstå i anställningen under en uppsägningstvist och arbetstid.

Regeringen Stoltenberg menar att dessa ändringar är så viktiga för skyddet av arbetstagarna att de måste genomföras innan den nya arbetsmiljölagen träder i kraft. Samtidigt varslar man om att departementet under våren 2006 kommer att föreslå nya regler om yttrandefrihet i anställningsförhållanden för att arbetstagare skall kunna slå larm om missförhållanden (whistleblowing) och att man kommer att analysera om det behövs fler ändringar i arbetslivslagen. Exempel på frågor som då kan komma att tas upp är beredskap och jour i hemmet och den närmare regleringen av rätten att välja om man skall stanna kvar hos den gamla arbetsgivaren eller följa med till förvärvaren vid överlåtelse av verksamhet. Stortinget har dessutom bett regeringen att tillsätta en utredning om reglerna om undantag från lagens regler om arbetstid.

Bland de nyheter i den nya arbetslivslagen från i somras som aldrig kommer att träda i kraft kan man nämna den generella möjligheten att anställa på begränsad tid i sex månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare sex, och möjligheten att anställda på begränsad tid när ”arbetstagare bara behövs för att utföra ett bestämt uppdrag”. I stället kommer regeln från § 58 A i den gamla arbetsmiljölagen att leva vidare efter årsskiftet. Enligt den är det tillåtet att anställa på begränsad tid ”när arbetets beskaffenhet kräver det och arbetet skiljer sig från det som normalt utförs i verksamheten”.

Också arbetstagarens rätt att kvarstå i anställningen tills en tvist om en uppsägning är slutligt avgjord bevaras. Annars skulle den rätten ha begränsats.
Andra regler som skulle ha ändrats genom den nya arbetslivslagen är de som rör arbetstagares rättigheter vid övergång av verksamheter. Den ”valrätt” för arbetstagaren som har utvecklats i rättspraxis skulle ha avskaffats.

Men inte heller denna ändring hinner träda i kraft innan rättsläget återställs, och den gamla okodifierade regeln lever vidare. Här kan man vänta ytterligare förslag nästa år. Slutligen gäller återställaren också vissa av reglerna om arbetstid.

Regeringen ansåg inte att det behövdes något remissförfarande denna gång. De förslag som nu antagits hade blivit grundligt diskuterade i samband med Arbeidslivslovutvalgets betänkande och propositionen om den nya arbetslivslagen.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör