EU & arbetsrätt 3 2007


 

Kännbara påföljder för arbetsgivare som anställer illegala invandrare

Arbetsgivare som anställer illegala invandrare ska få kännbara påföljder om Europeiska kommissionen får som den vill. I våras lade den fram ett förslag till direktiv om påföljder för arbetsgivare för tredjelandsmedborgare som vistats olagligt i EU. Det innehåller också regler som ska stärka dessa arbetstagares position i förhållande till sina arbetsgivare.

Enligt direktivförslaget ska arbetsgivare som anställer medborgare från tredje land vara skyldiga att förvissa sig om att dessa har giltiga uppehållstillstånd eller motsvarande, att kopiera eller registrera innehållet i handlingarna och att förvara dessa så länge anställningen varar.

Arbetsgivaren ska också underrätta behöriga myndigheter om såväl början som slutet på tredjelandsmedborgares anställningar. Arbetsgivare som inte uppfyller sina skyldigheter kan råka ut för allehanda påföljder. För det första ska de betala böter och kostnaden för att arbetstagarna ska kunna återvända hem. För det andra ska arbetsgivaren betala alla innestående löner som arbetstagaren har att fordra och alla eventuella skatter och sociala avgifter. Utbetalning av innestående lön ska sättas igång automatisk utan att arbetstagaren behöver lämna in någon begäran, och det ska införas en presumtion för att anställningen har varat minst sex månader.

Om arbetsgivaren är en underentreprenör ska huvudentreprenören och mellanliggande entreprenörer ha ansvar för att betala alla dessa kostnader. För det tredje ska arbetsgivaren kunna utestängas från rätt till offentliga förmåner, stöd eller bidrag och från rätt att delta i offentliga upphandlingar. Han ska också kunna bli skyldig att betala tillbaka förmåner som han fått, och inrättningar som har använts för att begå överträdelserna ska kunna stängas.

Arbetsgivare som medvetet anställer illegala invandrare upprepade gånger eller i stor skala ska dömas till straffrättsliga påföljder. Sak samma om överträdelsen innebär särskilt exploaterande arbetsförhållanden eller om arbetsgivaren utnyttjar personer som han vet är offer för människohandel. Även anstiftan och medhjälp till dessa handlingar ska bestraffas som brott.

Medlemsstaterna ska också införa effektiva system för att olagligt anställda tredjelandsmedborgare ska kunna inge klagomål mot sina arbetsgivare.

Till sist ska medlemsstaterna se till att minst 10 procent av företagen i landet inspekteras varje år, för att kontrollera om de anställer illegala invandrare. När man bestämmer vilka företag som ska inspekteras ska man bedöma risken med hänsyn till vilken bransch företaget verkar i och tidigare överträdelser. Kommissionen påpekar själv att anställning av illegala invandrare är särskilt vanlig i bygg- och anläggningsarbete, jordbruk, städning och hotell- och restaurangbranschen.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör