EU & arbetsrätt 3 2007


 

Kommissionen föreslår gemensamma principer men olika vägar till flexicurity

I grönboken En modern arbetsrätt för att möta 2000-talets utma­ningar (se EU & arbetsrätt nr 4/2006 sid 6) skrev kommissionen om behovet att kombinera större flexibilitet med så stor trygghet som möjligt för alla. I juni 2007 följde kommissionen upp grönboken med meddelandet Gemensamma principer för "flexicurity" Fler och bättre arbetstillfällen med en kom­bination av flexibilitet och trygghet. Meddelandet byggde bl.a. på en rapport av en särskild expertgrupp. Målet är att stats- och regeringscheferna i slutet av 2007 ska anta ett antal gemensamma principer för s.k. flexicurity. Principerna ska sedan följas upp när man genomför de riktlinjer för tillväxt och sysselsättning som medlemsstaterna har enats om att följa.

Flexicurity beskrivs i meddelandet som en strategi för att öka, på samma gång och på ett medvetet sätt, både flexibiliteten och tryggheten på arbetsmarknaden. Kommissionen och medlemsstaterna har redan tidigare enats om att detta kan åstadkommas genom fyra komponenter: flexibla och trygga anställningsavtal, övergripande strategier för livslångt lärande, effektiva aktiva arbetsmarknadsåtgärder och moderna socialförsäkringssystem. Detta föreslås nu utgöra en del av de gemensamma principerna. Vidare föreslår kommissionen att de gemensamma principerna ska slå fast att flexicurity förutsätter en balans mellan rättigheter och skyldigheter för arbetsgivare, arbetstagare, arbetssökande och offentliga myndigheter och att flexicurity ska anpassas till varje medlemsstats särskilda omständigheter - det handlar inte om en särskild arbetsrätts- och arbetsmarknadsmodell eller en särskild politisk strategi. Flexicurity ska också minska klyftan mellan dem som har arbete och dem som står utanför arbetsmarknaden.

Kommissionen lyfter fram fyra olika vägar som medlemsstaterna kan välja och som beskrivs i expertgruppens rapport: 1. Åtgärder mot segmentering i fråga om anställningsavtal 2. Flexicurity inom företaget och omställningstrygghet 3. Utjämna skillnader i arbetstagarnas kvalifikationer och möjligheter och 4. Bättre möjligheter för personer som lever på olika slags ersättningar och personer som arbetar svart.

Kommissionen framhåller också att arbetsmarknadsparternas aktiva medverkan är central för förverkligandet av flexicurity.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör